Güncelleme Tarihi:
Başlangıçta alternatif yöntemler işe yarar gibi görünmektedir ve kısa dönemde birkaç kilo verilmektedir ama ne yazık ki genelde verilen kilolar hızla geri alınmaktadır. Bu metotları denerken başlangıçta bir heves vardır ve yeni bir yöntemi deneme azmiyle başarı sağlanabilir. Ancak hayat boyu sürdürülemeyen bir sistem ne kadar başarılı olabilir ki? Bu sistem sadece devam ettirildiği müddet zarfında kilo kontrolünü sağlayabilir ancak bu gerçekçi bir yaklaşım olmaz.
Enerji hesabı
Kilo kontrolünü sağlamak matematiksel bir hesaptan ibarettir. Ne kadar enerji alıyorsunuz ve ne kadar enerji harcıyorsunuz? Eğer aldığınız enerji harcadığınızdan fazlaysa kilo alırsınız, daha fazla harcıyorsanız kilo verirsiniz. Bunu takip edebiliyorsanız kilo kontrolünü kendi denetiminizde tutabilir ve herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymazsınız. Sizin için bu konuda en iyi yardımcı spordur! Ama insan vücudu her zaman bu kadar basit bir denklemle çalışmayabilir. Herkesin ayrı bir metabolizma hızı vardır ayrıca genetik yapı hatta ırksal özellikler bile bu metabolizmayı etkiler. Çeşitli hastalıklar, hormon düzensizlikleri, stres vb gibi faktörler de bu hesabı bozabilir. Böyle durumlarda tıbbi yardım almak gerekmektedir.
Karbonhidrat mı, yağ mı, protein mi?
Metabolizmamızı bu besin grupların hepsi etkilemektedir ve hiçbirinden vazgeçemeyiz. Ancak bu besinlerden tek tip kullanarak, sadece proteinler ya da sadece karbonhidratlar tüketilerek çeşitli diyetler yapılmıştır. Bu şekilde de kilo verilebilir, çünkü beslenmemizde oluşacak en ufak bir azalma bile kilo vermeyi sağlar. Ama vücut dengesini bozmamak ve herhangi bir hastalığa neden olmamak için karbonhidrat, protein, yağ dengesini korumak çok önemlidir.
Karbonhidratlar vücudun ve beynimizin temel yakıt kaynağıdır
Vücutta ilk önce harcanan enerji kaynakları karbonhidratlardır. Örnekleyecek olursak; bir arabaya benzin koymazsanız çalışmaz, aynı şekilde karbonhidrat almazsak da vücudumuz çalışmaz. Karbonhidratları çok fazla azalttığımız ya da hiç tüketmediğimiz zaman vücudun çalışma hızı azalacaktır hatta bir süre sonra kilo vermekte zorlanacaktır. Aynı zamanda karbonhidratlar proteinlerin enerji için kullanımını önleyerek protein ihtiyacını azaltırlar. Çünkü proteinler enerji için değil vücudun büyümesi, gelişmesi ve hücrelerin onarımı için kullanılmalıdır.
Proteinler vücudun temel yapısını oluştururlar. Vücudumuzun temel yapısını oluşturan hücreler proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler sürekli değişip yenilenirler. Vücudumuzda protein deposu olmadığı için proteinler her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Eğer büyüme çağında yetersiz protein alınırsa büyümede gerilik olur. Aynı zamanda kas dokusunda da kayıplar olur. Bizim amacımız kilo verirken kas değil yağ dokusunu azaltmaktır. Bu yüzden kilo verirken protein kaynaklarına dikkat etmeliyiz. Protein kaynakları bitkisel ve hayvansal kaynaklı olmak üzere iki türlüdür. Protein hem vücut direnci için hem de hücrelerimizin onarımı için önemli olduğundan bitkisel ya da hayvansal kaynaklı mutlaka protein almalıyız.
Yağlar vücudun ısısını dengede tutmaya, organlarımızı çevreleyerek dış etkenlerden korumaya yardımcı olurlar, aynı zamanda vücudun depo enerji kaynağıdır. İhtiyaç duyulduğu zaman vücut bu yağları kullanır. Ancak fazla tüketilen her besin yağ olarak depolanacağı için aldığımız besinlerin miktarına dikkat etmeliyiz. Örneğin herhangi bir meyveyi, örneğin elmayı bile gerektiğinden fazla tüketirsek yağ olarak depolanacaktır.
Yanlış zayıflama yöntemleri bize her zaman daha fazla zararla döner. Bu nedenle;
- Çeşitli ilaçlar kullanarak
- Tek tip besin diyetleri yaparak
- 1000 kalorinin altında çok düşük kalorili diyetler yaparak
- Öğünlerde besin yerine koyulan çeşitli
formülaları tüketerek verilen kilolar sağlıklı değildir
- Sonuçta karbonhidrat, protein ve yağlar gerekli besinlerdir. Bu besinleri dengeli tüketerek yapacağımız diyetler daha sağlıklı olacaktır.
Bu denge içinde yağ ve proteinleri beslenmemizde karbonhidratlara göre daha az tüketmeliyiz. Alacağımız kalorinin en az yarısı karbonhidrattan gelmeli, diğer yarısı da protein ve yağlardan oluşmalı. Yani asıl dikkat edeceğimiz besinler yağ ve proteinlerdir. Çünkü yağ ve protein kaynaklı besinler karbonhidratlara göre daha küçük miktarlarda olup daha çok kalori içerirler. Dolayısıyla küçük porsiyonlarda yediğimizi düşünerek daha çok kalori alabiliriz.
Kilo verdirmeye yardımcı doğal destekler
En popüler mineral: Krom
Zayıflama çayları işe yarıyor mu?
En yaygın 10 diyet destekleyici
Besin takviyesi nedir, gerekli midir?