Güncelleme Tarihi:
ETLERİNİZİ 1 GÜN BEKLETİN
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin. Et taze kesim olduğundan dolayı sert olacaktır. Ne kadar pişirirseniz pişirin, dinlenmeyen etteki bu sertliği gideremezsiniz. Bu şekilde tüketeceğiniz etin sindiriminin de daha zor olduğunu, özellikle mide problemleriniz varsa sizi daha çok rahatsız edeceğini bilmenizde fayda var.
SEBZE VE MEYVE AĞIRLIKLI BESLENİN
Et tüketiminizin arttığı bu dönemde günlük sebze ve meyve tüketiminizi unutmayın. Günlük toplamda, en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeniz gerekmekte. Bu toplam hedefin; 3 porsiyonunu sebzeden, 2 porsiyonunu meyveden yana kullanmalısınız.
PİLAV-MAKARNA YERİNE BOL SALATA TERCİH EDİN
Etin yanında pilav/makarna yerine bol salata tercih edin. Böylelikle, hem etteki demirden maksimum düzeyde faydalanmış olacak hem de kilo alıp döndüğünüz bayram tatili ritüelinizden kurtulabileceksiniz.
ETİ ÖĞLENDE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Et tüketiminizi akşam yemeğine bırakmayın. Etin sindirimi zor olduğundan, et yemekleri için en doğru zaman öğle yemeğidir. Burada özellikle; mide rahatsızlığı olanları yeniden uyarmayı faydalı görüyorum.
"SADECE TADINA BAKACAĞIM" DEMEYİN
Bayram ikramlarına karşı gardınızı alın. “Sadece tadına bakacağım” bahanesini bir kenara bırakmanın vakti geldi. Tadını bildiğiniz bir besini neden bir daha tadasınız? Beslenme ve sağlık ilişkisi toplumumuzca gittikçe öne çıkan bir bilinç, eminim ev sahibi de bu durumu anlayacaktır. Alınmak, darılmak yok…
ŞEKERLİ İÇECEKLER YERİNE SU/ÇAY/BİTKİ ÇAYI TÜKETİN
Gittiğiniz yerlerde tatlı ikramlarına hayır diyemiyorsanız, en azından yanında sunulan şekerli içecekler yerine, su veya çay/bitki çayı tercih edin.
BOL SU İÇİN
Günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin. Yaz sıcaklarında ortalama olarak saat başı en az 1 bardak su içmeyi unutmayın. Aldığımız her kalori için 1 ml su içmemiz metabolizmamızın bizden en büyük isteği. Su açığınızı, başka bir içecekle kapatamayacağınızı da belirtelim.
SADE SODA TERCİH EDİN
Daha kolay bir sindirim için, sade soda tercih edebilirsiniz.
BÖBREK SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN
Kurban Bayramı, böbrek hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gereken bir dönem. Et tüketimimizin arttığı bu dönemde, doğal olarak günlük protein alımımız artıyor. Böbrek hastalığınız mevcutsa, günlük protein ihtiyacınızı aşmadığınıza (böbrek hastalığınızın tipi ve evresine göre değişmektedir) dikkat etmelisiniz. Protein kısıtlaması, gerektiren tüm hastalıklar için bu maddeye özellikle dikkat edilmelidir.
GUT HASTALARI DİKKAT ETMELİ
Ürik asit düzeyleri yüksek bireyler de et tüketimini abartmaması gereken bir diğer grup. Gut ataklarınızı tetikleyecek, aşırı et tüketiminden kaçınmalısınız.
KALP VE DAMAR HASTALIĞI OLAN KİŞİLERE UYARI
Kalp ve damar hastalığı olan bireylerin özellikle; etin az yağlı kısımlarını tercih etmeleri ve etin yanında salata tüketerek günlük posa (lif) alımını arttırmaları daha da önem kazanmaktadır.
TUZ KULLANIMINI AZALTIN
Et pişirilirken çok tuz kullanılıyorsa tansiyon hastaları için de tehlike çanlarının çaldığını bilmelisiniz.