Güncelleme Tarihi:
Dondurucu soğuklarda kış hastalıklarına, özellikle gribe yakalanma riski daha da artıyor. Diyetisyen Aşkın Yüksel de enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en önemli yolunun vücut direncini artırmaktan geçtiğini anımsatarak, "Vücut direncini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek şart" diyor. Yüksel, kışın özellikle A ve C vitamini ihtiyacımızın daha da arttığına işaret ediyor.
Tahta kaşık kullanın
Yüksel, C vitamininin hazırlama ve pişirme aşamalarında çok kolay yok olduğunu vurgulayarak, bu kaybı minimuma indirmek için şu önerileri verdi: "Sebze ve meyvelerin taze ve sulu olmasına dikkat edin. Yemekleri pişirirken tahta kaşık kullanın. Salataları yemek piştikten sonra hazırlayın ve hemen servis yapın. Limonu tüketileceği zaman kesip hemen kullanın. Sebzeleri geniş bir kapta yıkayın. Patatesi kabuklarıyla haşlayın."
1. gün
Kahvaltı: 1 bardak havuç suyu, 1 kibrit kutusu peynir, 1,5 dilim ekmek, domates, yeşil biber
Saat 10.00: 3 mandalina
Öğle: 140 gram dana rosto, 3 kaşık püre, 4 kaşık bezelye, havuç, 1 dilim kepek ekmeği, Salata
Saat 16.00: 3 kestane
Akşam: Yağsız domates çorbası, 5 ızgara köfte, 4 kaşık zeytinyağlı pırasa, 1 dilim ekmek, salata
Gece: 1 elma
2. gün
Kahvaltı: Ballı süt, 1,5 dilim kepek ekmeği, domates ve salata
Saat 10.00: Limonlu şekersiz çay, 3 - 4 diyet bisküvi
Öğle: Mantar çorbası, kıymalı ve pirinçli semizotu, bir kase cacık, salata
Saat 16.00: Şekersiz kuru kayısı kompostosu, 2 diyet galeta
Akşam: Mercimek çorbası, 2 yumurtalı menemen, 1 dilim kepek ekmeği, salata
Gece: Şekersiz kuşburnu çayı, 3 - 4 adet kepekli bisküvi, Light peynir
3. gün
Kahvaltı: Limonlu şekersiz ıhlamur, 2 ızgara sosis, 1 dilim, kepek ekmeği, domates, salatalık
Saat 10.00: 2 havuç
Öğle: 3 yağsız biber dolması, 3 küçük parça ıspanaklı börek, light yoğurt, salata
Saat 16.00: 1 greyfurt, 1 havuç
Akşam: Ezogelin çorba, 1 tavuk göğsü, 4 yemek kaşığı içli pilav, salata
Gece: 2 armut