Bu Besinler Güneşin Zararlı Etkilerinden Koruyor!

Güncelleme Tarihi:

Bu Besinler Güneşin Zararlı Etkilerinden Koruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2020 12:01

Yaz aylarında güneşin zararlı etkenlerinden korunmak ve kalıcı bronzluğu sağlamak için vücudu beslenme ile desteklemenin mümkün. Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nilhan Atsü, güneşin zararlı etkilerinden koruyan besinleri anlattı.

Haberin Devamı

Akne sorunu olanlar keçi sütü tercih etmeli

Cilt sağlığı için her besinden yeterli ve dengeli miktarda tüketmeli, her renkten yemeliyiz. Dermatoloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde 1’ini akne şikayetleri oluşturuyor. Derideki sorun görünür olduğu için kişiyi rahatsız ediyor. Akne şikayetinde özellikle glisemik endeksi yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Kana karışıp hızlıca kan şekerini yükselten bu yiyecekler, karbonhidratlar, saf şeker akne oluşumunu artırıyor.

Yapılan araştırmalara göre, inek sütünün, hem içeriğindeki Androjen grubu hormonların, hem de tüketimiyle vücutta salgılanan insüline benzer etkili büyüme hormonunun aknede iltihaplı eleman oluşuma yol açtığı ve artırdığı üzerinde durulmaktadır. Akne problemi olan kişilere inek sütü yerine keçi sütü öneriliyor. Aknede omega yağ asitlerinden zengin beslenme öneriliyor, bunlar beyaz etli balıklar, semizotu başta olmak üzere yeşil yapraklı yiyecekler, keten tohumu olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

A vitaminden zengin gıdalar tüketin

Güneşe çıkmadan önce alınacak bazı gıdalar vücudu güneşin zararlı etkilerine karşı koruyor. Şu dönem yaz mevsimindeyiz. Gün ışığının yüksek olduğu dönemlerdeyiz. Bu günlerde sarı, turuncu gıdaları tüketmenizi öneriyorum. Bu gıdalar beta-karoten içeren A vitaminden zengin olan besinler yani kayısı, havuç bunlar cildin güneşe karşı dayanıklılığını artırır.

Güneş yanıklarından bir dereceye kadar koruyabilir. Mevcut bronzluğu da uzun süre koruyan gıdalar. Bu sadece havuç yiyin, kayısı yiyin anlamına gelmez. Modern güneş koruyucularla belli saat aralığında, tatil öncesi A vitamininden zengin gıdalarla beslenerek cildin güneşe karşı dayanıklılığını artırırız.

Kereviz güneş lekelenmelerine yol açabilir

Bazı bitkiler güneşle reaksiyona girerek vücutta lekelenmelere yol açabiliyor. Kişide güneş hassasiyeti oluşabilir. Bunlar arasında en bilineni kereviz ve bergamot. Kişinin bilinen bir cilt rahatsızlığı varsa takip eden dermatoloğu uyaracak. Hele ki vücudunda lekeye eğilim olan kişilerin bu tüketime dikkat etmesi gerekir.

Haberin Devamı

Sarı-turuncu A vitamininden zengin gıdalar güneşe karşı cildimizi korur. Güneş yanığından korur. Mevcut bronzluğun korunmasına yardımcı olur. Ancak bu gıdaları alıp ölçüsüz güneşlenin diyemeyiz. Yine de güneşlenirken kremlerle vücudu desteklememiz gerekir.

BAKMADAN GEÇME!