Güncelleme Tarihi:
'Bronzlaşayım' derken cildinizin esnekliğini ve ışıltısını kaybetmemek ve yavaş bir şekilde kalıcı bronzluk sağlamak çok önemli. Güneşle olan randevunuzda yiyeceklerin size birçok faydası dokunacak...
Antioksidanlardan Faydalanın!
Güneşin kızıl ötesi ışınları melanin (cildin pigmenti) üretimini tetikleyerek cildin bronzlaşmasını sağlar. Ama tıpkı zamanla cildin üst tabakalarındaki serbest radikallerin artmasına da sebep olurlar. Bu da cildin vakitsiz yaşlanması veya cilt kanseri riskine sebep olabilir. Serbest radikallerin sebep olduğu zararı en aza indirgemek ve onlara karşı bir kalkan oluşturmak için yeterli oranda antioksidan vitamin tüketmek gerekmektedir. Bu muhteşem vitamin üçlüsü A, C ve E vitaminleridir. Vücuda ve bu nedenle cilde yeterli antioksidan, selenyum, betakaroten ve provitamin A sağlayarak organizmanızın daha güçlü olmasını, cildin güneş ışınlarına daha iyi direnmesini ve doğru olan biçimde hafifçe renklenmesini sağlar.
Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve beta-karoten bulunur. Bunlardan maksimum biçimde yararlanmak için tercihen çiğ veya meyve suyu olarak tüketin.
C vitamini kaynakları: Çilek, biber, domates ve teredir.
Beta-karoten kaynakları: Mango, kayısı, kavun, karpuz, havuç, şeftali ve teredir.
A vitamini kaynakları: Ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirlerdir. Ancak bu besinlerin tüketiminin abartılmaması da gerekmektedir.
E vitamini kaynakları: Çerezler, taze sebzeler ve nebati (özellikle mısır ve ay çiçek) yağlardır. Bu yağları düzenli olarak yemek ve salatalarınızda tüketin.
Selenyum kaynakları: Kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğandır.
Vücudu İçten Nemlendirmek Gerekir
Güneşe çok fazla maruz kalındığında cilt hücrelerinin zarındaki yağlı asitler zarar görür; cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır. Bunu engellemek ve cilde gereksinimini geri vermek için ilk olarak bol su tüketmek gerekmektedir. Günde ortalama bir buçuk litre su kesinlikle içilmelidir. Suyun temiz, serin ve taze olarak içilmesi öneri edilir. Şekerli olmadığı sürece ne çeşit olursa olsun (maden veya kaynak suyu, çeşme veya şişe suyu) vücuda yararı vardır.
Ayrıca beslenirken vücuda yeterli oranda yağ almak da gerekmektedir. Bunun sağlıklı yolu nebati yağlar ve omega-3 ailesinden olduğu için alfa-linolinik yağ asidi olarak zengin olan yağlı balıklar tüketmektir. Günde 1-2 çorba kaşığı ceviz veya soya yağı ya da bir porsiyon yağlı balık (somon, sardalye, ton, uskumru) yeterlidir. Diğer besinlerden alacaklarınız da bunu tamamlayacaktır.
Nikotin ve alkol cilt sağlığının düşmanıdır: Cildi hassaslaştırarak bozar ve yıpratırlar.
Yavaş Bronzlaşmak Sağlıklıdır!
Sürekli olarak güneş ışınlarının zararları konusunda uyarılsak da aynalar apayrı hikayeler anlatır. Hiçbirimiz yazın dekolteler ve askılılarla özdeşleşen o sıcak, bronz güzelliği kaçırıp beyaz kalmak istemez. Ancak incelen ozon tabakası güneşin zararlı yönünü daha fazla hatırlamamızı gerektiriyor. Bu sebeple güneşe kısa sürelerle çıkmak ve fazla yanmamak en doğrusu.
Bazı besinlerin bronzlaşmayı artırıp bazılarının da yavaşlattığını biliyor muydunuz? Örneğin C vitamini bronzluğu geciktirir; yani narenciye, maydanoz, frenk maydanozu veya tere otunu büyük oranda tüketenler daha zor bronzlaşır. İkilem ortada olsa da sağlıklı olanı seçmek elinizde: Çabuk bronzlaşmak sağlıksız, yavaş bronzlaşmak sağlıklıdır! A vitamini içeren besinler tüketmeye de çalışın. Mango meyveler arasında A vitamini rekorunu elinde tutar.
Kızartmalar, soslu yemekler, konserveler, şarküteri ürünleri, sert kahveler ve aperitifler ise "yanmanıza" neden olur; ama sağlığınız için bunları fazla kaçırmamaya özen gösterin.