Güncelleme Tarihi:
Yale Üniversitesi'nden Nöroloji uzmanı Dr. Jahn Lynch ve arkadaşlarının yaptığı araştırmalara göre, bol bitki ve az et içeren bir beslenme tarzı beyin damarlarında tıkanma riskini anlamlı ölçüde azaltıyor. Her gün et yenilmesi ise beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felç riskini iki kat arttırıyor.
Düzenli sebze ve meyve yenmesi bu riski üçte iki oranında azaltıyor. Araştırma sonuçlarına göre, her gün et yiyenlerde felç oranının yüzde 12.1 olmasına karşın haftada 3-6 defa et yiyenlerde bu oran yüzde 6.6'ya, haftada 1-3 defa et yiyenlerde ise 5.8'e düşüyor.
Felç riski ile sebze ve meyveler arasında ters bir bağlantı bulunuyor. Her gün bitkisel kökenli gıda alanlarda felç oranı yüzde 5.5 iken, haftada 3-6 defa sebze yiyenlerde yüzde 5.92'ye, haftada 2 defa sebze ve meyve yiyenlerde yüzde
7.08'e yükseliyor. Ayda 3 defadan az meyve sebze yiyenlerde ise felç oranı yüzde 16.9'a sıçrıyor. Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan potasyum, antioksidanlar ve diyet lifleri kalpte olduğu gibi beyin damarlarında da damar sertliğine karşı koruyu etki gösteriyor.