Bitmeyen Sorun: Fazla Kilolar

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen Sorun: Fazla Kilolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2002 00:00

Kadınların en büyük derdi fazla kilolarıdır. Kimi bunu saklamak için binbir türlü giyim hilesine başvururken, kimi de çareyi ölüm diyetine girmekte buluyor. İşte size Good Housekeeping Dergisi'nde yayınlanan son model önerilerle çabuk kilo vermenin incelikleri!

Haberin Devamı

Kadın dünyasının evrensel sorunu fazla kilolar oldu. Genç kadınlar, daha güzel görünmek için fazlalıklarından kurtulmak istiyorlar. Olgunluk çağına gelenler ise şişmanlığın sağlığı tehdit ettiğini bildikleri için zayıflama derdine düşüyorlar. Bu arada yanlış bilgilendirilme yüzünden de birçok sorunla karşılaşıyorlar.
Amerika'da yayınlanan Good Housekeeping Dergisi'nin son sayısında, okurların kilo vermekle ilgili sorularına uzmanların verdikleri cevaplara yer verildi. Sorulan sorular, kilo vermek isteyen herkesin merak ettiği konuları içerirken, cevaplar ilgi çekici yöntemler sunuyor...
1- Vücuttaki yağ miktarını dengede tutmak, kalori saymaktan daha mı önemlidir?
Öyle olması şart değil. Diyet yapanlar için üretilen ve yağsız olan yiyeceklerin içerdikleri fazla kalori, kilo almaya neden olabiliyor. Sıfır yağ içeren diyet dondurmalar ve çerezler birer kalori deposu olabilir. Yağsız besin seçimi yaparken kalorisi düşük ve lifli besinleri tercih etmelisiniz.
2- Kısa sürede fazla kilo verebilmek için ne yapmalı?
Kilo verirken asla aceleci olmamalısınız. Kısa sürede verdiğiniz kiloları yine kısa sürede geri alabilirsiniz. Beslenme alışkanlıkları değiştirilerek ağır ağır verilen kiloların geri gelme ihtimali, yok denecek kadar azdır. Hele beslenme düzenini değiştirmekle kalmayıp düzenli egzersiz de yapılırsa, sonuç çok daha iyi olur. Ayrıca kısa sürede kilo verme çabası metabolizmaya zarar verir. Metabolizmanın yavaşlaması daha sonra çok çabuk kilo alınmasını sağlar. Bir haftada yarım kilo zayıflamak idealdir. Bunun için de kalori hesabı yapmalısınız. Normal günlük kalori miktarından 500 kalori azaltmak sizin için yeterli olur.
3- Diyet uygularken ara sıra bir parça çikolata ya da biraz cips atıştırmak çok mu zararlıdır?
Kiloları kontrol altında tutmak için öncelikle kalori hesabını iyi yapmak gerekir. Böyle durumlarda iradeye hakim olmaya çalışılmalı. Ya da çikolata yerine bir meyve yiyerek isteği bastırmaya çalışmalı. Mutlaka çikolata yemek isteniyorsa, başka yiyeceklerden fedakarlık edip kalori miktarını aynı düzeyde tutmalı.
4- Sık sık kilo verip kilo alma alışkanlığı metabolizmaya büyük zarar verir mi?
Hayır. Yapılan araştırmalar, sık sık kilo verip alan kişilerde metabolizma sorununun yaşanmadığını saptadı. Kilo verdikten sonra yeniden şişmanlamaya başlayanlar, ümitsizliğe kapılırlar ve bir daha asla kilo veremeyeceklerini sanırlar. Moral bozulması, işi güçleştirir. Ümitsizliğe kapılmadan devam edilmelidir...
5- Çok terlemek fazla kilolardan kurtulmayı sağlar mı?
Hayır. Son yıllarda vücudun çok fazla terlemesini sağlayan bazı özel giyecekler imal edilmeye başlandı. Bunların sayesinde vücut adamakıllı terler. Daha sonra tartılınca gerçekten kilo verildiği görülür. Ancak bu aldatıcı bir zayıflamadır. Vücut kaybettiği suyu geri almak ister ve aşırı susama başlar. Dahası fazla terleme, vücudu susuz bırakır. Bu da sağlık açısından çok önemli bir sorundur. Vücut asla susuz kalmamalı.
6- Düzenli egzersiz, iştah açar mı?
Büyük bir ihtimalle hayır. İnce vücutlu kişiler, düzenli egzersiz yaptıkları zaman daha fazla kalori alma ihtiyacını duyabilirler. Fakat yapılan çalışmalar, fazla kilolu kişiler için böyle bir tehlikenin var olmadığını gösteriyor. Şişmanlar, kaybettikleri kalorileri geri almak için daha fazla yemek yeme ihtiyacını duymazlar. Alınan kaloriden fazlasını harcamak, zayıflamanın temel kuralıdır. Bu gerçek asla ama asla unutulmamalıdır!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!