Birbirinden Lezzetli Ramazan Sofraları

Güncelleme Tarihi:

Birbirinden Lezzetli Ramazan Sofraları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2002 00:00

Birbirinden lezzetli Ramazan mönüleri ile sofralarınızı zenginleştirin. Yapılışı kolay, malzemesi çok ağır olmayan birbirinden güzel yemek tarifleriyle iftarda sofralarınız ziyafete dönüşsün. İşte size Ramazan Ay'ına Özel yemek tarifleri..

Haberin Devamı

Tavuklu ve Sebzeli Börek
(8 Kişilik)


Malzemesi:
500 gr hazır ekmek hamuru, 2 kahve fincanı un, 1 yumurta birer tutam karabiber, kekik, biberiye, tuz

İç malzeme:
2 tavuk göğüs eti, 2 havuç, 1 soğan, 1 su bardağı konserve bezelye, 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı margarin, 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, Tuz, karabiber

Üzeri için:
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:
Ekmek hamurunu derin bir kaba alıp un, yumurta, tuz, karabiber, kekik ve biberiyeyi ilave ederek yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Soğanları soyun, havuçları temizleyin. Tavuk etini tencereye alıp soğan ve havuçları bütün olarak ilave edin. Malzemenin üzerini örtecek kadar su ekleyip haşlayın. Havuçları küp küp doğrayıp büyük bir kaseye alın ve bezelye karıştırın. Tavuk etlerini tencereden alıp rondoda ezin. Kaşar peyniri, kuru fasulye, 1 yumurta sarısı, margarin, tuz ve karabiber ekleyip iyice ezerek püre haline getirin. Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile 1 parmak kalınlığında açın. Kenarlarını keserek dikdörtgen haline getirin. Kestiğiniz hamur parçalarını süsleme için kullanın. Hamuru yağlı kağıt üzerine alın. Tavuklu püreyi hamurun üzerine yayıp bezelye havuç karışımını ortasına yerleştirin. Hamuru rulo halinde sarın. Rulonun birleşme kısmı altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Hamur parçaları ile motifler yapıp böreğin üzerini süsleyin. Yumurta sarısını çırpıp üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Fırın ısısını 180'e düşürüp 10-15 dakika daha pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

Güllaç
(10 Kişilik)


Malzemesi:
1 paket güllaç, 6 su bardağı süt, 1.5 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi, Yarım kahve fincanı gül suyu

Süsleme için:
1 kahve fincanı çekilmiş Antep fıstığı, 10 kiraz şekeri

Hazırlanışı:
Süt, şeker ve gül suyunu kaynatıp yarısını geniş bir tepsiye alın. Güllaç yapraklarının yarısını ayırın. Sütlü karışım ılınınca güllaç yapraklarını teker teker süte batırıp başka bir tepsiye dizin. Her iki kattan sonra üzerlerine bir kepçe şekerli süt gezdirin. Üzerine çekilmiş ceviz içi serpin. Kalan güllaç yapraklarını da sütlü karışıma batırarak tepsiye dizin. Ayırdığınız şekerli sütü üzerine gezdirerek döküp 30 dakika bekletin. Kiraz şekerlemesi ve ince çekilmiş yeşil fıstıkla süsleyerek servis yapın.

Lor peynirli hurma tatlısı
(4 Kişilik)


Malzemesi:
16 iri hurma, 1 kase lor peniri, 2 çorba kaşığı tozşeker, 1 limonun rendelenmiş kabuğu, 8-10 Antep fıstığı

Hazırlanışı:
Hurmaların üzerini keskin bir bıçakla uzunlamasına kesin. Çekirdeklerini dikkatlice çıkarın. Lor peynirini temiz bie tülbentin içine alıp sıkıca sarın ve uygun bir yere asın. Suyunun tamamen süzülmesi için 2 saat kadar bekletin. Peyniri robota alıp tozşeker ve limon kabuğunu ilave ederek iyice karıştırın. Antep fıstıklarını ayıklayıp ılık suda bekletin. Kabuklarını soyup ikiye ayırın. Hazırladığınız peynirli karışımıhurmaların içine doldurup Antep fıstığı ile süsleyin. İftar sofrasında servis yapın.

Pratik lokma tatlısı
(8 kişilik)


Malzemesi:
2 su bardağı un, 2 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 4 çay bardağı yoğurt, Aldığı kadar su, Kızartma için bol sıvıyağ.

Üzeri için:
Tozşeker

Hazırlanışı:
Unu hamur kabına alıp su ekleyerek karıştırın ve bulamaç haline getirin. Yoğurt, yumurta ve tuz ilave edip akıcı bir kıvama gelinceye kadar iyice çırpın. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Karışımdan kaşık kaşık alıp kızgın yağa lokmalar halinde atın. Altın rengini alıncaya kadar kızartın. Lokmaları kevgirle alıp kağıt havlu üzerine çıkarın. Ilınınca servis tabağına alıp üzerine tozşeker veya pudra şekeri serperek servis yapın.

Kıymalı karnabahar dolması
(6 kişilik)


Malzemesi:
1 orta boy karnabahar, 250 gr kıyma, 2 soğan, 2 dilim bayat ekmek içi, 2 tatlı kaşığı köfte baharı, 2 su bardağı süt kreması, 2 yumurta, 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, Tuz

Hazırlanışı:
Karnabaharı yıkayıp kök kısmını kesin. Bütün halde kaynar tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzgece alın. Bayat ekmeği ılık suda yumuşatıp sıkın. Soğanları soyup kıyın. Kıymaya soğan, ekmek içi, 1 yumurta, köfte baharı ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını karnabaharın alt kısmından çiçeklerin arasına doğru sıkıştırarak doldurun. Karnabaharı fırın kalıbına yerleştirin. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Süt kreması, 1 yumurta ve kaşar peynirini ayrı bir kapta karıştırın. Karnabaharın üzerine ve çevresine gezdirerek dökün. Fırına verip üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Kağıtta sebzeli bonfile
(4 kişilik)


Malzemesi:
Her biri 150 gramlık 4 dana bonfile, 4 kabak, 2 havuç, 3 dal taze soğan, 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu, 5 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 dal maydanoz, Tuz, kekik, karabiber

Hazırlanışı:
Kabak ve havuçları temizleyip ince çubuklar halinde doğrayın. Taze soğanları temizleyip doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Limon suyu, limon kabuğu, 4 kaşık sıvıyağı, bir tutam tuz, kekik ve karabiberi bir kasede karıştırın. Kalan 1 kaşık sıvıyağı teflon tavada ısıtıp bonfileleri hafifçe kızartın. 4 parça yağlı kağıdı düz zemine açın. Her birinin ortasına etleri yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sebzeleri paylaştırın. Taze soğan, maydanoz yaprakları ve sarımsağı ilave edin. Limonlu karışımı üzerine gezdirip paket gibi sarın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Paketleri servis tabağına alıp açın ve sıcak olarak servis yapın.

Vezir parmağı
(6 kişilik)


Malzemesi:
1 kahve fincanı hüner, 4.5 kahve fincanı su, 4 kahve fincanı un, 1 yumurta sarısı, Kızartmak için sıvıyağ, 2 yumurta, tuz.

Şerbet için:
2 su bardağı tozşeker, 1.5 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Bir tencerede Hüner'i eritin. Su ve tuz ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca ateşi kısın. Unu azar azar ekleyerek çırpma teliyke sürekli karıştırın. Pürüzsüz bir hamur haline geldikten sonra 6-7 dakika daha karıştırarak pişirin. Tencereyi ateşten alıp soğutun. Hamura 2 yumurta ve 1 yumurta sarısını ilave edip tedirinceye kadar 10 dakika yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak parmak şekli verin.
Şerbeti hazırlamak için: su ve tozşekeri bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip ateşten alın. Tavada sıvıyağı kızdırıp hamurları kızartın. Soğuk şerbetin içine atın. Şerbeti çekince kevgirle çıkarıp servis tabağına alın.

Zeytinyağlı Karışık Dolma
(6 Kişilik)


Malzemesi:
3 patlıcan, 8 iri domates, 6 dolmalık biber, 2.5 su bardağı su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı tozşeker, 2 su bardağı sıcak su, Tuz

İç Malzemesi:
2 su bardağı pirinç, 5 soğan, Yarım su bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı kuşüzümü, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 2 çay bardağı sıcak su, Bir tutam tuz, karabiber.

Hazırlanışı:
Patlıcanları ikiye kesip oyun. Tuzlu suda bekletip kurulayın. 2 domatesi dilimleyin. Kaslan domateslerin ve biberlerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesip içlerini çıkarın. Üzümü ılık suda bekletip süzün. Pirinci tuzlu suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Soğanları soyup kıyın. Zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve dolmalık fıstığı pembeleştirin. Pirinci ekleyip 5 dakika kavurun. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca yenibahar, tuz, karabiber ve kuşüzümünü ekleyip karıştırın. 2 çay bardağı sıcak su ilave edip karıştırın. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Sebzeleri pirinçli karışımla doldurun. Domates dilimleriyle dolmaları kapatıp tencereye dizin. Zeytinyağı, 2 bardak sıcak su, tozşeker, tuz ve limon suyunu ekleyip pişirin. Soğuyunca servis yapın.

Peynirli Su Böreği
(6 Kişilik)


Malzemesi:
7 kahve fincanı un, 3 yumurta, 1 kahve fincanı su, 1 paket eritilmiş margarin, 1 kahve fincanı nişasta, 1 tatlı kaşığı tuz.

İç malzemesi:
200 gr beyaz peynir, 4-5 dal dereotu, 4-5 dal maydanoz

Hazırlanışı:
Unu hamur kabına alıp ortasına havuz gibi açın. Tuz, su ve yumurtaları ilave edip düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Her birini yuvarlayıp beze haline getirin. Bezeleri nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. 9 bezeyi unlanmış zeminde üzerlerine nişasta serperek tepsi büyüklüğünde açın. Bir bezeyi tepsiden daha büyük açıp yağlanmış tepsiye yayın. Tencereye su doldurup tuz ekleyerek kaynatın. Yufkaları 1 dakika haşlayıp kevgirle alın, soğuk suya batırıp çıkarın ve süzün. 4 yufkayı aralarına margarin sürerek tepsideki yufkanın üzerine yayın. Dereotu ve maydanozu kıyıp peynirle karıştırın, böreğin üzerine serpin. Kalan 5 yufkayı da aralarına yağ sürerek tepsiye yayın. 2-3 kaşık margarin gezdirip 170 derece ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin.

Kuru meyve hoşafı
(6 Kişilik)


Malzemesi:
200 gr kuru kayısı, 100 gr kuru erik, 100 gr kuru üzüm, 2 elma, 1 nar, 8 bardağı su, 2 su bardağı tozşeker

Hazırlanışı:
Kuru meyveleriiyice yıkayıp süzün. Kayısı ve erikleri 2-3 parça halinde kesin. Kayısı, erik ve üzümü ayrı kaplara alıp ikişer bardak su ilave edin. 4-5 saat oda ısısında bekletin. Kayısı, erik ve üzümü içinde beklettiğiniz suyuyla birlikte büyük bir tencereye alın. Tozşeker ilave edip karıştırın. Orta ateşte kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakın. Elmaları soyup küçük küpler halinde doğrayın. Kuru meyveler yumuşamaya başlayınca elmayı ilave edip karıştırın. Orta ateşte 5 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın. Narın kabuğunu soyup tanelerini ayırın. Hoşaf soğuyunca servis kaselerine paylaştırın. Nar tanelerini kaselere paylaştırıp 5 dakika bekletin. Soğuk olarak servis yapın..

Karnabahar Çorbası
(6 Kişilik)


Malzemesi:
1 küçük karnabahar, 2 soğan, 2 çorba kaşığı margarin, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı hindistancevizi, 1 tatlı kaşığı hardal tozu, 2 su bardağı süt, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber, Tuz

Hazırlanışı:
Soğanu soyup küçük küçük doğrayın. Margarini tencerede eritip soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Karnabaharı yıkayıp doğrayın ve tencereye ekleyin. Üzerine tavuk suyu, hindistancevizi ve hardal tozunu ilave edip karıştırın. 20 dakika pişirin. Kaşar peynirinin yarısını, tuz ve sütü ilave edip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırıp üzerine kırmızı tozbiber ve kalan kaşar peynirini serperek sıcak servis yapın.

Patlıcanlı Erişte
(5 Kişilik)


Malzemesi:
2 kemer patlıcan, 2 paket uzun erişte, 2 diş sarımsak, 2 sivri biber, 4 domates, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, Tuz

Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda 10 dakika bekletip süzün. Durulayıp kurulayın. 1.5 kaşık zeytinyağını tavada ısıtın. Patlıcanları kızartıp kağıt havlu üzerine alın. Erişteyi tuzlu suda haşlayıp süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarıp kıyın. Kalan yağı tencereye alın. Domates ve biberleri soteleyin. Tuz ve kekikle tatlandırın. Erişteyi tencereye ekleyip karıştırın. Patlıcanları ve rendelenmiş parmesan peynirini ilave edip sıcak olarak servis yapın.

Kremalı Domates Çorbası

Malzemeler:
8 adet iri domates, 1 adet kuru soğan, 2 adet patates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı tavuk suyu, 3 yemek kaşığı krema, 3 dilim tost ekmeği, 1.5 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı toz şeker, Tuz, karabiber.

Hazırlanışı:
Soğan ve patatesleri soyarak küp şeklinde doğrayın. Domatesleri ise soymadan dörde bölün. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Soğan ve patatesi ilave edip kızarmamaları ve tencereye yapışmamaları için 10-15 dakika karıştırın. Domatesleri ilave ederek karıştırmayı sürdürün. Şimdi tavuk suyunu ekleyerek şeker, tuz ve karabiberle tatlandırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ekmeklerin kenarlarını küp küp kesin ve tavada kızdırılmış tereyağında kızartın. Pişme süresinin sonunda çorbayı tahta kaşıkla ezerek süzgeçten geçirin. Bir taşım kaynatın ve kremayı ekleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!