Güncelleme Tarihi:
Çölyak; ince bağırsaklarda meydana gelen bir emilim hastalığıdır. İnce bağırsaklarda gıdaların emilimini sağlayan ‘‘Villus’’ denilen yapılar bozulur, besin maddelerinin emiliminin bozulmasına veya engellenmesine neden olur. ‘‘Spru veya Gluten enteropotisi’’ olarak da anlandırılır. Çölyak genetik bir hastalıktır!
Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ‘‘Gluten’’ yani kepek adlı proteini tolere edemez ve dolayısıyla hastalık meydana gelir. Daha çok çocuk yaşlarda görülmekle beraber her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır.
Glutensiz Diyet
Gluten enteropatisi (çölyak), çocukluk döneminde en sık rastlanan malabsorbsiyon (kötü emilim) sendromlarından biridir. Hastalıkta buğday, çavdar, arpa ve yulaf proteinine karşı aşırı duyarlılık oluşmaktadır. Çocukta ishal, kusma, karın ağrısı, gelişme geriliği, iştahsızlık, zayıflama, adale erimesi, bağırsakta gaz birikimi sonucu karın şişliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülmektedir. Bu nedenle diyete tam olarak uymak erken düzelmeyi sağlamak açısından çok önemlidir.
Ekmek yapmak için mısır unu, pirinç unu ve nohut ununu karıştırarak veya sadece mısır ununu kullanabilirsiniz. Loprofin un ile de ekmek yapabilirsiniz.
EKMEK YAPIMI ( 2 somun ekmek için):
500 gr (1 paket loprofin un) veya mısır unu veya un karışımı
1 paket yaş maya
2 su bardağı ılık su 40 °C
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz Fırın ısısı 220 °C
Hazırlama Talimatı:
1. Bir karıştırma kabının içine loprofin un, maya, yoğurt ve tuzu koyunuz ve karıştırınız
2. Karışıma su ve yağ ilave ediniz
3. Mikser kullanarak önce yavaş hızda 2 dakika sonra orta hızda 2 dakika çırpınız.
4. Sulu hamuru 2 eşit parçaya bölerek yağlı kalıba yayınız
5. Temiz bir bezle üzerini kapatıp sıcak bir yerde 30-60 dakika kabarması için bekletiniz
6. Önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişiriniz
7. Kalıptan çıkartıp soğutunuz.
Dondurulması: Ekmeği yenecek miktarlarda bölerek derin dondurucuda dondurabilirsiniz
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Hamidi