Güncelleme Tarihi:
Bir defa ekilmiş olan bir biberin kendi çekirdeğinden kolaylıkla biber tohumu elde edilebilmektedir. Bu bakımdan en kolay tohum elde edilebilen ve aynı zamanda da yetiştiriciliği yapılabilen sebzelerden biri olma özelliği taşımaktadır.
Biber Tohumu Nedir?
Biber tohumu biberin kendi içinde bulunan çekirdek kısımlarıdır. Bu bakımdan en kolay şekilde elde edilen tohumlardan olma özelliğine sahiptir.
Biber Tohumu Nasıl Olur?
Biber tohumu biber bitkisinin üretmiş olduğu sebze kısmını oluşturan biberin içerisinde çekirdek olarak bulunur. Biber tohumu kırık beyaz ve yuvarlak şekillere sahip olup oldukça küçük ebatlara sahiptir. Biberin iç kısmında yer alır.
Biber Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Biber tohumu, biberin kendi içinde bulunur. Bundan dolayı biber fidelerinin toprağa ekimi yapıldıktan sonra en iyi şekilde gelişmiş olanları tohumluk olarak belirlenir. Tohumluk olarak belirlenen biber bitkisinde oluşan biberler vasıtasıyla tohumluk ihtiyacı karşılanır.
Bunun için ise tohumluk olarak belirlenmiş durumdaki ilk oluşan biberlerin koparılmayıp iyice olgunlaşarak kızarmaları beklenir. Kızarak iyice olgunlaşan biberin çekirdek kısımları tohum olarak alınır. Eğer önceden yetiştirmiş olduğunuz biberiniz yoksa ve ilk kez biber yetiştirmeyi düşünüyorsanız biber tohumlarını tohum satışı yapan dükkanlardan yahut internet üzerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Biber Tohumu Nasıl Ekilir?
Biber yetiştirebilmek için küçük bir alana tohumları ekerek 15-20 santime ulaştığında fidelerini daha geniş bir alana dikebilirsiniz. Biber tohumlarını bir saksıya ekmek isterseniz bunun için geniş bir saksının dörtte birine verimli bir toprakla doldurmaya özen göstermeniz gerekir. Ekim yapılacak olan bu toprağın esnek ve daha rahat hava alabilmesi yıllanmış hayvan gübresi yahut saman karıştırılabilir.
Sonrasında saksının içindeki toprağa su serpilerek nemlenmesi sağlanır. Sonrasında ise çimlenmesi için bir gün nemli bezde sarılı halde yahut suda bekletilen biber tohumları seyrek aralıklarla toprağın üzerine serpiştirilir. Sonrasında ise elenmiş olan toprağın içerisine aynı şekilde saman yahut hayvan gübresi karıştırılarak 2-4 santim kalınlığında tohumların üzerine serilir.
Tohumların ekilmesinden sonra fıskiye yöntemiyle toprak sulanır. Daha sonrasında ise sera etkisi oluşması için streç filim yahut şeffaf bir poşetle üzeri örtülür. İlk günlerde sıcak bir ortamda bekletilerek tohumların yeşermesi sağlanır. Yaklaşık olarak 15-20 günlük zaman dilimi içerisinde biber tohumlarının iki yaprak şeklinde toprağın üzerine çıktığı görülebilir.
Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir. Tohumlar yeşerip toprağın üzerine çıktıktan sonra 20 cm uzunluğa ulaştığında fideler seyreltilerek geniş bir alana dikilir.
Biber Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Biber ekimi yamak için ilk olarak tohumu iyi seçmek önemlidir. Mümkün ise organik biberlerin tohumunu kullanmanız son derece doğru bir tercih olacaktır. Tohumun ekiminin yapılmadan önce mutlaka çimlendirilmesi gerekir.
Biber tohumunu çimlendirmek için ise havlu bir bezi ıslatarak çimlendirmek istediğiniz biber tohumlarını arasına sarmanız gerekir. Sonrasında oda sıcaklığındaki bir ortamda bir gün süre ile bekleterek tohumların yumuşayıp çimlenmesini sağlamalısınız. Dilerseniz pek çok tohum çimlendirme de olduğu gibi biber tohumlarını da ılık suda da bekleterek çimlenmesini sağlayabiliriz. Biber tohumları 1 gün içerisinde çimlenir.
Biber Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Biber tohumları toprağa ekildikten sonra günlük olarak fiskiye yöntemiyle çok az su dökmek koşuluyla sulama yapılarak büyümeleri sağlanmalıdır.
Biber Tohumu Nasıl Saklanır?
Dalında kızararak olgunlaşan biberler toplanıp güneşte kurutulduktan sonra içlerindeki çekirdekleri alınarak tohum olarak saklanır. Dileyen çekirdekleri biberin içinden çıkartmadan kuru bir ortamda saklayarak ekim yapılacağı zaman çıkarabilir.