Güncelleme Tarihi:
Baklagiller ailesine ait olan bezelye yeşil kabuklu, taneli yenilebilen bitkilerdendir. Bitkinin besin değeri yüksek ve lezzetlidir. Sevilen sebzeler arasında olan bezelyenin tohumları alınarak yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Bezelye Tohumu Nedir?
Bezelye tohumu yeşil bezelye kapsüllerinin içinde bulunan tanelerden elde edilmektedir. Bezelye tohumları bir sonraki yıl ekilerek yeni bitkilerin oluşması sağlanmaktadır.
Bezelye Tohumu Nasıl Olur?
Bezelye kapsüllerinin içinde bulunan taneler çıkartılır. Taneler kurumaya bırakılır. İyice kuruyan taneler bir sonraki ekim zamanında bezelye tohumu olarak kullanılmaktadır.
Bezelye Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Bezelye tohumu almak için yakınlarınızda bulunan sera ve çiçekçilik, fidanlık hizmetleri veren firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda online olarak bezelye tohumu bulabileceğiniz birçok firmaya internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz bezelyelerden de kapsül içindeki taneleri kurutarak bezelye tohumu elde edebilirsiniz.
Bezelye Tohumu Nasıl Ekilir?
Bezelye tohumları çimlendirme işlemi başlamadan gün önce suda bekletilmelidir. Bu işlem tohumlardaki çimlenme oranını arttırmak için etkili bir yöntemdir. Çimlendirme yapılacak kap için torf ve toprak karışımı kullanmak yeterlidir. Tohumların üstünü toprakla örttükten sonra spreyle nemlendirmek yeterlidir. Çimlendirme işlemi için kabın üstü mutlaka şeffaf geçirgen bir şekilde örtülmelidir. Çimlenme sonrası oluşan bezelye fideleri ekileceği alana nakledilebilir.
Bezelye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Bezelye tohumları ekimi için uzun bir süre bulunmaktadır. İklim şartları uygun olan durumda olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekim yapılabilir.
Bezelye Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Bezelye tohumları için çimlenme süresi 6-7 gün olarak bilinmektedir. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir.
Bezelye Tohumları Kaç Günde Bir Sulanır?
Bezelye tohumları özellikle çiçeklenme dönemine kadar düzenli olarak sulanmalıdır. Hava koşulları dikkate alınarak toprak kurudukça sulama yapılması gerekir. Çiçeklenme ve sonrasındaki döneminde daha az suya ihtiyaç duymaktadır. Düzenli sulama yapılan bezelye tohumlarının daha hızlı geliştiği ve çiçek açmaya başladığı bilinmektedir. Verim açısından bezelye tohumlarının düzenli olarak sulanması gereklidir.
Bezelye Tohumları Nasıl Saklanır?
Bezelye kapsüllerinden taneler ayrıldıktan sonra mutlaka tamamen kurutulmalıdır. Nemden uzak bir şekilde tutularak kurutulmuş tohumlar saklanmalıdır.