Beslenme yanlışlıkları

Güncelleme Tarihi:

Beslenme yanlışlıkları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2003 07:00

Beslenme konusunda bazı kalıplaşmış fikirler var ki, bunlara körü körüne inanıyoruz. Oysa önemli olan, bu klişe bilgilerin doğruluğunu ve yanlışlığını bilip, ona göre beslenmek...

Haberin Devamı

Günümüzde sağlıkla ilgili söylentiler bitmek bilmiyor. Hele beslenmeyle ilgili olanlar zaman zaman kafalarımızı karıştırmıyor değil, işin kötü yanı, bir gün bir uzmanın faydalı dediği besine ertesi gün bir başkası çıkıp zararlı diyebiliyor. Galiba en doğrusu her gıdayı abartmadan alarak dengeli bir beslenme sistemi oturtabilmek. Bunun için de her şeyden önce bugüne kadar kulağımıza çalınan belli başlı beslenme klişelerinden hangisinin ne kadar doğru olduğunu öğrenmemiz gerek.• Kiraz yedikten sonra su içmek, karın ağrısına neden olur: DOĞRU! Çekirdekli meyvelerin kabuklarında birçok maya mikrobu vardır ve mide asidi bu mikropları zararsız hale getirir. Su, asidin etkisini azaltır ve kirazın midede kaynama yapmasına, dolayısıyla da karın ağrılarına neden olur.• Şarap üstüne bira içilebilir: KISMEN DOĞRU! Bu alınan alkol miktarına ve kişinin alkole dayanıklılığına bağlı. Şarap, hararet yapan bir içkidir. Bira da harareti keser. Eğer birkaç kadeh şarabın üzerine susuzluğunuzu gidermek için bir de bira içerseniz ve alkole pek o kadar dayanıklı değilseniz, karbonik asit alkolün etkisini hızla artırabilir. Ayrıca iki üç içkiyi üst üste içmek doğru değildir.•Kahve uyku açar: KISMEN DOĞRU! Kafein çoğu insanın uykusunu açar ama bazılarının da kendilerini yorgun hissetmeleri ne neden olur. İkinci gruptakiler bir fincan nescafe içtikten hemen sonra mışıl mışıl uyuyabilirler. Çünkü normalde kahvenin sadece kısa bir süre için yarattığı gevşeme devresi, onlarda daha uzun sürer.• Ispanak, demir yönünden en zengin besindir: YANLIŞ! Ispanağın 100 gramında 3,8 miligram demir vardır. Oysa bu oran örneğin yağı alınmış toz kakaoda 100 gramda 13 miligrama ve hatta domuz ciğerinde 100 gramda 18 miligrama kadar çıkar.• Mantarlı yemekler, yapıldığı gün yenmelidir. Ertesi gün ısıtılıp yenemez: YANLIŞ! Sorun ısıtmada değil, soğutmadadır. Mantarda, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olan mikroplar hızla çoğalabilir. O yüzden mantarlı yemekten artanın hemen buzdolabına konması ve orada 24 saatten fazla tutulmaması gerekir. Bu şartlar altında korunduğu takdirde ertesi gün yenilebilir.• Peynir, dişlerin çürümesini engeller: DOĞRU! Şeker yerken ağzın salgıladığı ve dişlerin çürümesine neden olan asitleri nötralize eden peynir, aynı zamanda minenin üzerini yağ ile kaplayarak dişi bakterilerden korur.•Yemeğin üzerine yüzülmez: YANLIŞ!Yemekten sonra yüzmek, mideye kramp girmesine neden olmaz. Bu konudaki tek risk grubu yani dikkat etmesi gerekenler kalp ve dolaşım bozukluğu sorunu olan hastalardır. Kan, sindirim bölgesine gittiği için hareket halinde vücuttaki dolaşım bozulabilir ve kalp yorulabilir.•Çikolata sivilce yapar: KISMEN DOĞRU! Aknenin ana sebebi, hormonal bozukluklardır. Çikolatanın sivilce üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak sürekli ve çok yenirse, hormon miktarını olumsuz etkileyerek dolaylı yoldan sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir.Kaynak: Elele

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!