Güncelleme Tarihi:
Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Mide kanserinin erken dönemlerinde çok az belirti olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Daha ileri kanser bulgusu olabilecek şikayetler ise şöyle;
Kimler risk altında?
Mide kanseri hastalarının çoğu 60 yaş ve üzerindedir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla gelişmektedir. Beslenme alışkanlığı önemli rol oynar. Tütsülenmiş, tuzlanmış, ve aşırı tuzlu yiyecekler mide kanseri riskini arttırmaktadır. Sigara içen kişilerde içmeyenlere göre hastalığa yakalanma riski iki kat daha yüksektir.
Midede iltihaba sebep olan durumlar da mide kanserine sebep olabilir. Aşırı kilo ve ailede görülmüş olması da mide kanseri riskini arttırır. Sebze ve meyve tüketimi, C vitamini alımı, sarımsak ve yeşil çay bu hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.
Beslenme şekli mide kanseri riskinizi belirliyor
Tanı nasıl konulur?
En kesin tanı yöntemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilmesinden sonra, gözlemlenen ur oluşumuna biyopsi uygulanır. Kesin tanı koyulması için biyopsi kaçınılmazdır. Hastalığın yaygınlığını belirlemek için, bilgisayarlı tomografi, kemik sintigrafisi gibi görüntüleme metotları kullanılabilir. Mide kanseri, tümörün barsak duvarları içinde ilerlemesi, lenf nodlarındaki tutulum ve uzak organlara yayılmasına göre evrelendirilir.
Tedavisi nedir?
Tedavi yöntemi seçimi başlıca midede tümörün yeri ve hastalığın evresine bağlıdır. Mide kanseri tedavisi ameliyat, kemoterapi, biyolojikterapi, ya da radyasyon tedavisi gerektirebilir. Bazı hastalar kombine bir tedavi görmektedir. Mide kanserinde hastanın mide kanseri dışı hastalıklarına bağlı olarak ya da tümörün yayılımından kaynaklanan teknik sebeplere bağlı olarak ameliyat edilememesi dışında, bütün evreleri için seçilecek tedavi yöntemi ameliyattır.
Hastaların büyük çoğunluğunda ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanır. İlerlemiş yaş ve mide kanseri dışı hastalıkları nedeniyle ameliyat edilemeyen hastalarda ilk tedavi eş zamanlı uygulanacak radyoterapi ve kemoterapi olabilir.