Güncelleme Tarihi:
İyi (ya da kötü) haberlere tepkiniz yemekle mi oluyor?
İyi ya da kötü bir haber aldığınızda, eşinizi ya da yakın bir arkadaşınızı aramadan ilk yaptığınız şey yemek yemek oluyorsa, bu yemeğe yönelik sağlıksız bir yaklaşımın işaretidir.
Acıkmamak için yemek yiyor musunuz?
Saat 12.30, öğle yemeği yenilebilecek normal bir saat. Peki ama saat 12.30 olduğunda, öncelikle aç olup olmadığınızı mı düşünürsünüz yoksa ezbere bir tepkiyle yemeğe mi oturursunuz? Otomatik olarak yemeğe oturuyorsanız, yemek yemenizin fiziksel olarak açlığınızla bir ilgisi yok demektir. Sıkıntı, anksiyete ya da alışkanlıktan yemek yemek, sağlıksız bir durumdur.
Yemek “atakları” yaşıyor musunuz?
Planladığınızdan ya da istediğinizdan daha fazla yiyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız, bu durumun arkasında çok daha derin bir sorun yatıyor olabilir. Aşırı yemek yemenin nedeni öğünler arasında uzun zaman geçmesi, kendini bırakmak ya da can sıkıntısı olabilir. Gün içinde daha fazla öğün ve bu öğünlerde daha az yemek yiyerek, bu atakların önüne geçebilirsiniz.
Yedikleriniz çeşitlilik gösteriyor mu?
Son on yıldır kahvaltınızı mısır gevreği ve sütle mi yapıyorsunuz? Öğle yemeklerinde hep aynı düşük kalorili salatayı mı alıyorsunuz? Ve akşam yemekleri ise genellikle ızgara tavuk ve brokoli gibi menülerden mi oluşuyor? Bu çok yanlış bir beslenme şeklidir. Yemeklerinizin yeterli düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içeren çeşitlilikte olmasına dikkat etmelisiniz.
"Sıkılaşma" sayfamızı ziyaret edin!
Kalori hesabı tutuyor musunuz?
Gündelik kalori alımınızı tehlikeli ölçüde düşürmeniz (kadınlarda günde 1200 kalorinin altı) ve hayatınızın sıkı beslenme kurallarına bağlı olması, aşırıya kaçtığınızın bir işaretidir. Kalori hesabını abartan kişiler, planlarından çıktıklarından aşırı suçluluk duyan ve bu nedenle tüm günlerinin mahvolmasına izin veren bir yapıdadır ve bu da başlıbaşına sağlıksız bir durumdur.
Yiyecekleri iyi ya da kötü olarak mı değerlendiriyorsunuz?
Ekmek “kötü” olduğundan asla yenmemeli, havuç ise “iyi” olduğundan atıştırmalık olarak tüketilmelidir. Eğer yiyecekleri bu şekilde sınıflandırıyorsanız, risk almış olursunuz ve yemek atakları yaşamanız da muhtemeldir. Ancak, istediğiniz her zaman fast food ürünleri yiyebileceğinizi söylüyor değiliz. Sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde arada sırada “kötü” yiyeceklere de kayabilirsiniz. Önemli olan aşırıya kaçmamak.
Yalnızca %100 organik yiyecekler mi tüketiyorsunuz?
Yiyeceğiniz her şeyi etiketlerine bakarak mı seçiyorsunuz? “Sağlıksız” içeriğe sahip yiyeceklerden uzak dururken, işlenmiş yiyeceklerin hepsinin sağlığınıza zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tamam, genel olarak doğru şeyi yapıyor olabilirsiniz ancak standartlarınızı biraz da olsa düşürmek o kadar da kötü bir fikir değil. Organik olmayan yiyeceklerden oluşan tek bir öğün sizi öldürmez. Genel olarak sağlıklı bir beslenme düzenine sahipseniz,arada bir çizgi dışına taşmak sizi o kadar da korkutmamalı.