Besinleriniz ilacınız olsun!

Güncelleme Tarihi:

Besinleriniz ilacınız olsun
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 06:00

İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana verdiği hayatta kalma mücadelesi, günümüzde uzun ve kaliteli yaşama isteğini de beraberinde getirdi. Bu durum yıllar önce Hipokrat'ın söylemiş olduğu "besinleriniz ilacınız olsun" sözünü hayata geçirdi. Doğada kendiliğinden yetişen her yiyecek, her bitki araştırmacıların merceği altına alındı. Bu bitkilerden biri de mucizevi zencefil.

Haberin Devamı

En son ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir dizi araştırma, zencefilin yakın gelecekte kanser tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koydu. ABD'li uzmanlar, zencefilin yumurtalık kanserinin tedavisinde kullanılabileceğini duyurdu. Zencefil ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda tedavi maksatlı kullanılmasını destekleyen ve olumlu sonuç vermiş araştırmaların önemli bir kısmını, bulantı ve kusmayla seyreden hastalıklar oluşturmaktadır.

Zencefil ile yapılan çalışmaların sonuç vermiş ve kanıtlanmış etki ve faydaları şunlardır:

• Zencefil, ameliyat sonrası görülen bulantı ve kusmalar üzerinde etkilidir.

• Kemoterapide; mide bulantılarının azalmasında kullanılmaktadır.

• Zencefil deniz ve taşıt tutmasında ortaya çıkan bulantı ve kusmalara karşı etkilidir.

• Zencefil hamileliğe bağlı bulantı ve kusmalarda da etkilidir. Hamilelere günde 3 taze dilim (25 gr) zencefille demlenmiş çay ya da bu miktarın yemeklerine katılması önerilmektedir. Hamilelerin günlük olarak, bundan daha fazla miktarda zencefili tüketmemeleri tavsiye edilir.

• Şeker hastalarında (diabette) kan şekerinin dengede tutulmasında etkilidir. Diabette insülin direncini kırmakta kan şekerini dengelemektedir.

• Zencefil zayıflama tedavisinde etkilidir. Zayıflama tedavisinde kan şekerini dengede tutmakta olan etkisinden dolayı tok tutucu ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici etkisi ile rahat kilo verimini sağlar. Yazın soğuk limonatalarınıza ilave edebilir, kışın da taze zencefili demleyip çay olarak içebilirsiniz.

• Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve soğuk algınlığında kullanılmaktadır.

• Kolestrolü düşürücü ve kanın pıhtılaşmasını engelleyici etkisi vardır.

• Ağrılara iyi gelir, ağrıları azaltır. Zencefilin ağrıkesici özelliğinden dolayı ağrı salgılayan kimyasalları azalttığı düşünülmektedir.

• Sindirimi kolaylaştırır. Yemeğin daha iyi sindirilmesini sağladığından mide ve bağırsak gazı oluşmasını engellemekte etkilidir

• Beynin çalışması ve gücü üzerine de etkilidir. Kan şekerinin dengede tutmaktaki etkisi ile kanda beynin enerji kaynağı olan glikoz yani kan şekeri sürekli kullanılabilir olduğundan pozitif etki etmektedir.

• Zencefilin romatizmal hastalıklar, damar sertliği, mantar hastalıkları, üzerindeki etkileri de son yıllarda araştırılmaya başlanmıştır.
Zencefili nasıl ve nerede kullanalım?
Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu zencefil, lezzet vermek amacıyla yemeklere, yemek soslarına rendelenerek ilave edilebilir.

Tavuk, balık ve et yemeklerinde kullanılması sindirimi kolaylaştırır hem de farklı bir lezzet sunar.

Zencefil; kek, kurabiye, pasta, bisküvi için de farklı bir lezzet kapısıdır.

Egzotik kokusu ve tadıyla çorbalarınıza da ufak rendeler şeklinde ilave edebilirsiniz.

Taze zencefilin reçel ve marmelatı yapılabildiği gibi reçel ve marmelatlara ilave edildiğinde de ayrı bir lezzet katar.

Taze zencefil dilimleri ile kışın çay demleyebilir, yazın limonatasını yapabilirsiniz.
Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ve de rendelenmiş taze zencefil dilimleri ekmek, tatlı, pasta, bisküvi, şarap ve bazı likörlerin yapımında da kullanılır.

Zencefilli taze limonata
1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1litre kaynamış suda 1 taşım kaynatın. Altını kapatıp 1 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yeni kesilmiş 1 adet limonu sıkıp bu karışıma karıştırdıktan sonra taze olarak için.

Zencefilli limonata; bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kendinizi yorgun hissettiğinizde, soğuk algınlığı ve grip hallerinde sık önerdiğim bir içecektir. Limonunu içmeden hemen önce taze yeni sıkılmış olarak ilave etmeniz etkinliği açısından önemlidir. Zencefilli limonata sigara içenler, diyet yapanlar için de sağlıklı bir seçimdir.

Zencefilli kekik çayı
1 -2 litre kadar suyu çaydanlıkta kaynatın.
Ocağın altını kapadıktan hemen sonra 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili ve 1 tatlı kaşığı kuru yaprak kekiği ilave edip demlemeye bırakın.
Sıcak servis yapın. Servis sırasında arzuya göre bal ilavesi yapın. Özellikle soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları ve diyet sırasında içilebilir.

Zencefilli komposto (4 porsiyon)
- 3 yemek kaşığı kuru üzümü 1 litre su da kaynatın.

- Kaynayıp üzümler şişince üzerine 1 adet dilimlenmiş taze elma ve 5-6 dilim zencefil ilave edip, pişirmeye devam edin.

- Kaynayınca ateşten alıp isteğe göre şeker ilave edin.

- Taze olarak günlük tüketmeniz daha sağlıklı.

Nil Şahin Gürhan
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!