Besin deposu midye

Güncelleme Tarihi:

Besin deposu midye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 06:00

Midye özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden çok zengin bir ürün.

Haberin Devamı

Türkiye'de pek çok kimsenin severek tükettiği midye, özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir deniz ürünü.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, midyenin ülkede tüketimi tercih edilen su ürünlerinin başında geldiğini söyledi.Midyenin özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden çok zengin bir ürün olduğuna işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, "Ayrıca midyede diğer su ürünlerinde olduğu gibi yüksek oranda omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır" dedi.Midye tüketirken...Doç. Dr. Çolakoğlu, midye etlerinin sağlıklı olması ve sonrasında ise sağlıklı koşullarda hazırlanıp, gıda haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.Midyelerin denizlerdeki yaşamında, beslenmek için süzdükleri su içinde bulunan her türlü zararlıyı bünyelerine alabildiğine, bu nedenle çok kolay bozulabildiğine işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, "Dolayısıyla midyeler, özellikle ağır metal, biyotoksin ve mikroorganizma içeriğiyle insan sağlığı açısından risk oluşturabilmektedirler. Bu sebeple tüketilecek midyelerin temiz sulardan elde edilmesi ve hijyenik koşullarda hazırlanıp satışa sunulması gerekmektedir" diye konuştu.Seyyardakilere dikkatDoç.Dr. Çolakoğlu, özellikle denize kıyısı bulunan kentlerde yaz aylarında rağbetin daha da arttığı midye dolmaların genellikle seyyar satıcılar tarafından tüketime sunulduğunu, denizden çıkarıldıktan sonra haşlanan midye etlerinin nasıl bir mutfak ortamında dolma haline getirildiğinin tam olarak bilinemediğini bildirdi.Temiz sulardan çıkarılmış ve sağlıklı koşullarda hazırlanmış midyelerin soğuk ve hijyenik ortamlarda satışa sunulduğunda, sadece bir gün değil aksine artı 4 santigrat sıcaklıkta 15 gün, artı 7 santigrat sıcaklıkta ise 10 günlük süre zarfında mikrobiyolojik açıdan hiçbir riski olmadan sağlıklı bir şekilde tüketilebileceğini kaydetti.Güvenli yenmesi için önlem alınmalıDoç. Dr. Çolakoğlu, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de oldukça bol bulunan ve yüksek besin değerine sahip olan bu gıda maddesine halkın güvenle yönlendirilmesi ve şüphelerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.Bu cetvele dikkat!

Kalori Cetveli

Bu cetvel diğerlerine benzemiyor. Beslenme biçimini değiştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!