Besin alerjisine karşı ne yapmalı?
"Bazı besinler bazı insanlarda alerjiye yol açar. Bu durumda bu besinlerden kesinlikle uzak durulmalı, bol C vitamini alınmalı ve bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tercih edilmelidir."
Baharla birlikte alerjik hastalıkların arttığını görmekteyiz. Çevremizde yaygın olarak bulunan alerjenlere bazı kişiler diğerlerinden daha fazla duyarlı olup onlara normal kişilerden çok daha abartılı bir reaksiyon verirler. Modern yaşamın getirdiği zorunluluklar eskiden evlerde doğal ve taze olarak hazırlanan gıdaların yerini fabrikasyon hazırlanan ve marketlerde uzun süre bozulmadan saklanan gıdaların almasına neden oldu. Gıdalara, hazırlanması sırasında renklendirici, koku verici ve bozulmalarını önleyici bazı kimyasal maddeler ilave ediliyor. Bunlar hem astımlı, alerjik nezleli bazı kişilerde sorunlara yol açmakta hem de alerji dışında kalp-damar hastalıklarına ve kanserlere neden olabilmektedir. Ayrıca sürekli stres altında yaşayan kişiler, başkalarına göre alerjilerden daha kolay etkilenebilirler. Yeterli ölçüde C vitamini alınması çok önemliDöküntüler vücudumuzun hassas bölgelerinde; boyunda, kasıkta, göğüste daha çok görülür. Bazen dudaklarda-dilde şişme, boğazda kuruluk ve ses kısıklığı eşlik ediyorsa, daha tehlikeli bir durum olan, daha derin dokuları tutan angioödem gözlenebilir. Gıdalar (süt, yumurta, kakao, fındık, fıstık, deniz ürünleri, çilek, muz, çikolata), gıda katkı maddeleri, enfeksiyonlar, parazitler (kıl kurdu, solucan), böcek ve arı sokması, ilaçlar (antibiyotikler, ağrı kesiciler), fiziksel nedenler (sıcak, soğuk, basınç), hormonal nedenler (tiroit hormonunun fazla çalışması) döküntüye yol açabilmektedir. Soğuk duş, kaşıntının hafiflemesini sağlar.Besin alerjilerinin görülme sıklığı çocuklarda yüzde 6, erişkinlerde yüzde 1,5'tur. Gıda katkı maddelerinin neden olduğu alerjiler toplumda yüzde 1 oranında görülür. Herhangi bir gıda alerjiye neden olabilse de en etkilileri arasında inek sütü, yumurta, yerfıstığı, mısır, fındık, balık ve kabuklu deniz ürünleri sayılabilir.Bulgular gıdanın yenmesinden sonra bir-iki dakika ile iki saat arasında ortaya çıkabilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, döküntü, dil ve damakta şişme, boğazda kaşıntı, yanma gözlenebilir. Kesin tanı konduktan sonra alerjiye neden olan besin diyetten çıkarılır. Yeterli miktarda C vitamini alınması çok önemlidir. Histamin maddesini, ısırgan çayının da zararsız hale getirebildiği söylenebilir. Beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım edecek yeterli protein almaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca serbest radikallere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini, beta karoten içeren besinleri de sıkça tüketmeliyiz. Limon, portakal, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt C vitamini; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri de E vitamini açısından zengin besin maddeleridir. Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmekle bağışıklık sistemini güçlendirmiş oluruz. Beta karoten vücutta A vitaminine çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır.Yeni araştırmalar yeni sonuçlarDüzenli uyku gençleştiriyorDüzenli uyuyan insanlarda öğrenmenin daha net, hafızanın ise daha güçlü olduğu bulundu. Tıbbi çalışmalar derin uykuda, vücutta protein sentezinin, hücre mitozunun ve büyüme hormonu salgılanmasının arttığını, buna karşılık adrenalin ve yıkıcı hormonların salgılanmasının azaldığını kanıtladı.Baharda polen alerjisine dikkat edinÖzellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde, duyarlılığı olan kişilerde alerjik nezleye yol açtığı için polenlere dikkat etmek gerekiyor. Polen alerjisi, "bahar nezlesi" olarak da bilinen hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.Kök hücre nakliyle kalp hastalığına sonTürkiye'de her yıl 140 bin kişinin kalbin büyümesi veya kasının bozulması nedeniyle oluşan rahatsızlık sonucu yaşamını yitirdiği ve bu sebeple kalp nakli veya ilaç tedavisine alternatif yeni bir tedaviye başlanacağı belirtildi. Kendini yenileme özelliğine sahip kök hücrelerin naklinin bu amaç doğrultusunda kullanılabileceği bulundu.Şeker hastalığına karşı madımakOrganik asitler nedeniyle hafif ekşi bir lezzete sahip olan madımak cilt rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve böbrek kumlarının tedavisinde kullanılıyor.Asma yaprağı çok faydalıAsma yaprağı sarılığa ve ishale karşı koruyucu. Bacak şişliğinde, variste, rahim kanamalarında tedavi edici etkisi bulunuyor. Dolaşım sistemini hızlandırıp kalbin normal düzende çalışmasını da sağlıyor.Milliyet / Taylan Kümeli