Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 11:17
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor bel fıtığından korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı.
Bel fıtığından korunmanın yolları nelerdir?
“Öncelikle kilo vermek gerekir. Fazla kilolar, omurlar, dolayısıyla diskler üzerine olan yükü arttırır. Sonuçta diskin içindeki yumuşak çekirdeğin dışarı kaçmasını yani fıtıklaşmayı kolaylaştırır. Şişman bir bel fıtığı hastasının kilo vermesi kadar iyi bir tedavi yoktur. Bu her reçeteden daha değerlidir.
Bel Fıtığından Nasıl Korunuruz?
Düzenli spor yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Aybars Akkor “Bel ağrıları olan kişinin yapmasında yararı olan sporlar yüzme, yürüme, hafif koşular ve bisiklete binmek olarak sayılabilir. Ancak bisiklete dik durumda binilmeli ve kıvrık gidonlu bisiklet kullanılmamalıdır. Futbol, basketbol, voleybol, güreş, halter, golf gibi sporlar sakıncalıdır. Jogging yani hafif yürüyüş 20 dakika süreyle yapılmalıdır. Diğer aktivitelerin süresi 30-40 dakikaya çıkarılabilir. Ancak bu sırada nabız sayılmalı ve 120-130 dakikanın üzerine çıkarılmamalıdır. 40 yaşın altında 130 dakika, 40 yaşın üzerinde 120 dakika olmalıdır.”
Sağlıklı uyuma ve dinlenmenin de çok önemli olduğunu belirten Akkor “Bel ağrısından yakınan hastalar birçok hareketten kaçınmak zorundadır. Günlük yaşamdaki hareketler kolay görünmesine rağmen dikkat edilmediği takdirde bel ağrısının artmasına neden olurlar. Bu nedenle yaptığınız tüm hareketlerde bel dengeli bir durumda tutulmalıdır.”
Yatak seçiminin önemine dikkat çeken Aybars Akkor “İnsanlar yaşamının üçte birini uykuda geçirmelerine rağmen bu sürenin bel üzerindeki etkisini dikkate almamaktadırlar. İyi bir yatak vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, sırt eğrilerini koruyacak kadar yumuşak olmalıdır. Büyük yataklar tercih edilmelidir. Bu yataklar gece boyunca rahat hareketi sağlar, eklem ve kaslar üzerindeki yükü azaltır ve sabah tutukluğunu önler.Yastık ensenize destek olmalı ve dengeli bir durumda dinlenme olanağı sağlanmalıdır. Kuş tüyü veya fiber yastıklar sünger yastıklara tercih edilmelidir. Enseyi destekleyecek biçimde yapıldığı takdirde sünger yastıklar da kullanılabilir.”
Akkor “Vücudumuzun uykudaki şekli iyileşme sürecini etkiler. Uyumadan önce vücudumuzu rahat ettirecek bir şekil almak doğru olacaktır. Sırt üstü uyuma veya dinlenmede ensenize desteksiz bir biçimde yastık koymayın. Dizlerin arasında yastık koymak sizi daha da rahatlatır. Ancak büyük bir yastık kullanmayın. Dizleri göğsünüze doğru çekerek yan yatmak da sizi geçici süre rahatlatabilir. Ancak sürekli yatmak için doğru bir şekil değildir. Alttaki bacağınızı düz tutun, diğer bacağınızı bükün. Sert bir yatakta yüzükoyun yatmak da sizi rahatlatabilir. Bu durumda başınızın altına yastık konması genellikle tavsiye edilmez. Dizlerinizi büküp bileklerin arasına bir yastık yerleştirilmesi doğru olacaktır.”
Ağırlık kaldırırken dikkat edilecek noktaları ise şöyle anlatıyor “Herhangi bir yük kaldırmadan önce bunun gerekliliğini ve sınırlarını belirleyiniz. Hekiminizden size uygun özel kaldırma tekniklerini mutlaka öğreniniz. Belinize zarar vermemek için, iyileşmenin erken dönemlerinde yük kaldırmamak ya da yardım istemek daha doğru olacaktır. Güvenli bir biçimde kaldırmak sadece ağırlığın miktarı ile değil, kaldırma biçimi ile de ilgilidir. Sanılanın aksine bel kasları kaldırma faaliyeti için elverişli değildir. Bel kaslarının başlıca amacı, dengeli bir duruş sağlamak için karın kasları ile iş birliği halinde çalışmaktadır. Bu nedenle kaldırma hareketini belinize değil, bacak ve uyluktaki büyük kasları kullanarak yapmalısınız.”
Herhangi bir yükü kaldırırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralıyor Akkor. “Kaldıracağınız ağırlığı hesaplayın. Kaldırmadan önce ağırlığı deneyin. Gerektiğinde yardım isteyin. Kaldırırken belinizi daima dengeli durumda tutun. Mümkün olduğunca ayaklarınızı kullanın. Kullanacağınız yükü mümkün olduğunca kendinize yakın tutun. Kaldırırken karın kaslarınızı gergin tutun, nefesinizi tutmayın. Kaldırırken dönmek gerekirse belinizle değil, ayaklarınızla dönün. Hızlı, çabuk ve yumuşak hareketlerle yer değiştirin. Eğilme ve uzanma hareketlerini en aza indirin.”
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor