Güncelleme Tarihi:
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, bayram sırasında özellikle artan et ve tatlı tüketiminde aşırılığa kaçılmaması gerektiğini belirtiyor. Etin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminlerin de (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini) kaynağı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, öte yandan et ve diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olması nedeniyle tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Her tatlıyı kabul etmeyin!
Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına da dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir; "Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Hamur tatlılarının yenmesi durumunda miktarı az olmalı ve daha iyi bir kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran tüketilmelidir" dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir; "Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir" diyerek, kurban etlerinin pişirilmesine ve saklanmasına yönelik olarak şu uyarılarda bulundu; " Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma ve kavurma yerine haşlamayı tercih edin. "
Bayramda bunlara dikkat!
Sabah mutlaka kahvaltı edin, kahvaltınız hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmasına dikkat edin. Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenin. Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb.) yeterli ve dengeli miktarlarda alın.