Güncelleme Tarihi:
İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, bayramda sağlık problemleri ile uğraşmamak için vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.Özellikle kalp ve tansiyon hastaları için yoğun et tüketiminin büyük risk taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Ramazan Özdemir, şunları söyledi: "Kırmızı et kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biri. Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için, kalp ve tansiyon rahatsızlıklarınedeniyle hastaneye yapılan müracaatlarda da büyük artış oluyor. Bayramda özellikle kalp ve tansiyon hastaları, aşırı et tüketiminden kaçınmalı. Tüketecekleri normal düzeydeki et ise mümkün olduğu kadar yağsız olmalı ve haşlanarak tüketilmeli. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları et tüketimini en aza indirmeli."Kavurma ve tatlıya dikkatProf. Dr. Ramazan Özdemir, özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kurban Bayramı'nda kavurma geleneğinin olduğunu, kavurmanın ise kalp ve tansiyon hastaları açısından daha büyük risklertaşıdığını ifade etti. Kavurmada çok fazla tuz ve kuyruk yağı kullanıldığına işaret eden Özdemir, kalp ve tansiyon hastalarının kavurmadan uzak durması gerektiğini söyledi. Bayramda tatlı tüketiminin de arttığını belirten Özdemir, şöyle dedi: "Et tüketiminin yanı sıra bayramda artan tatlı tüketimi de kalp ve tansiyon hastaları açısından risk oluşturuyor. Tatlı tüketiminin enaza indirilmesi lazım. Kalp ve tansiyon hastalarının içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmesi daha iyi olacaktır."