Güncelleme Tarihi:
Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın!
Bayram nedeniyle aile ziyaretleri sırasında genelde öğünler şaşabilir. Her gidilen yerde ikram edilen tatlılar birçok öğünün arada kaynamasına neden olduğu için iyi bir günlük beslenme planı yapın.
Et, sebze, süt ve tahıl grubu yiyeceklerden sadece birer çeşit yemek hazırlayın (yani pişirdiğiniz yemeklerin hepsi aynı gruptan olmasın) ve hepsinden ölçülü tüketin. Bayram menülerinizi dengeli oluşturmaya gayret edin.
İkramlara Dikkat Edin!
Ziyarete gittiğiniz bir evde tatlı yediyseniz bir sonrakinde sadece içecek ikramlarını kabul edin. Her gittiğiniz evde yemeniz gerektiğini düşünüyorsanız küçük porsiyonlarda yemeyi seçin veya ikramlara hayır demeyi öğrenin.
Gün içinde çok yediyseniz akşam sadece yoğurt ve meyve tüketin, bu öğününüzü hafif geçirin.
Hareket Etmeyi Unutmayın!
Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın. Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyerek hem bağırsak hareketlerinizi düzenler hem de yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ayrıca fazla kalori aldığınızda da yakmak için fırsat yaratmış olursunuz.
Cezbeden ikramlarla baştan çıkmamak için bayram ziyaretlerine veya gezmeye aç gitmeyin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin, yoğurt ve meyve yemeyi ihmal etmeyin. Misafirinize baklava-kadayıf gibi karbonhidrat değeri yüksek tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar hazırlamayı tercih edin.
Az ve Sık Yiyin
Bedeninizin eski düzenine dönmesi için bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye yemeye özen gösterin. Kızartma ve yağlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durun.
Bilinçsizce tüketilen tatlı ve çikolataların mide yanması ve bağırsak bozuklukları gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu bayramlarda, kilonuzu korumanın en doğru yolu bir sonraki öğünü sadeleştirmek olacaktır.