GeriBeslenme Önerileri Bayrama Özel Et Yemekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayrama Özel Et Yemekleri

"Kurban Bayram'ına özel olarak dana ve kuzu ile hazırladığımız alternatif tarifler, bayram ziyaretine gelen konuklarınızın çok hoşuna gidecek..."

Patatesli Rulo Et
(4 Kişilik)

Malzemeler:

12 dilim dana bonfile, 3 sarı patates 1.5 su bardağı sıvıyağ, 2 su bardağı sıcak su, 2 çorba kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kırmızı tozbiber, kekik, 2-3 dal dereotu

Hazırlanışı

Bonfileleri yarım su bardağı sıvıyağ ile yağlayıp 30 dakika bekletin.
Patatesleri soyup yıkayın. Elma dilimi şeklinde doğrayıp 1 su bardağı sıvıyağda kızartın. Kevgirle yağdan süzerek çıkarıp başka bir kaba alın. Tuz, karabiber, kırmızı tozbiber ve kekik serpip harmanlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Bonfile dilimlerinin üzerine birer dilim kızarmış patates yerleştirip rulo şeklinde sarın. Ruloları fırın tepsisine dizin. Salçayı sıcak suda ezip tepsiye dökün. Fırında 30 dakika pişirin. Kıyılmış dereotu serpip servis yapın.


Arpacık soğanlı yahni
(4 kişilik)

Malzemeler

Yarım kg kemikli koyun eti , 10-15 arpacık soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı margarin, 2 su bardağı sıcak su 1 çorba kaşığı kekik tuz, karabiber

Hazırlanışı

Arpacık soğanları temizleyin. Domateslerin kabuklarım soyup küp küp doğrayın. Koyun etini tencereye alıp margarini ilave edin ve 5 dakika kavurun. Arpacık soğanları ve domatesi kavrulmakta olan ete ekleyip karıştırın. Kapağı kapalı olarak 10 dakika kısık ateşte pişirin. Suyu ilave edip etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber ve kekik ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

Fırında sebzeli koyun but
(6-8 kişilik)

Malzemeler

Yarım koyun but, 3-4 havuç, 2 patates, 150 gr. mantar, 1 su bardağı konserve bezelye, 1.5 çay bardağı sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber

Hazırlanışı

Bir çay bardağı sıvıyağ, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi derin bir kapta karıştın.
Koyun bütünü 7-8 yerinden bıçakla delip hazırladığınız sosa bulayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Havuç ,patates ve mantarları temizleyip doğrayın. Tuz, karabiber ve kalan sıvıyağı elkeyip harmanlayın. Tepsiyi fırından alıp sebzeleri etin kenarına yayın. Tepsinin üzerini alüminyum kağıtla kaplayın ve 25 dakika dah pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Koru kebap
(4kişilik)

Malzemeler

Yarım kg yağsız parça dana eti, Yarım kg kuzu döş, 1 demet maydanoz, 150 gr tereyağı, 4 lavaş ekmeği, tuz, karabiber, Pulbiber, kırmızıbiber

Hazırlanışı

Etleri zırhla kıyın. Tuz, karabiber, pulbiber ve kırmızıbiber ilave edip iyice yoğurun. Mangalı yakıp hazırlayın.Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçaları avcunuza alıp geniş kebap şişlerine tutturun. Korlaşmış mangal ateşinde önlü arkalı kızartın. Maydanozu kıyın. Tereyağını eritip maydanozu ilave ederek karıştırın ve lavaş ekmeklerin üzerine sürün. Etleri şişlerden çıkarıp lavaşların ortasına yerleştirin ve rulo yapın. 2 cm eninde dilimleyip servis tabağına alın. Közlenmiş domates, biber ve pilav eşliğinde servis yapın.

Dana külbastı
(4kişilik)

Malzemeler

1 kg dana antrikot veya kontrfile 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı tuz, kekik

Hazırlanışı

Etleri et dövücü ile inceltin. Bir kapta tuz, kekik ve zeytinyağını karıştırıp marinatı hazırlayın. Etleri marinata ekleyip karıştırın ve 24 saat dinlendirin. Fırının ızgara bölümünü 220 derecede ısıtın. Etleri ızgara teline dizip önlü arkalı 20 dakika kızartın. Pilav, patates püresi ve haşlanmış sebze eşliğinde servis yapın.

Dana şiş
(4kişilik)

Malzemeler

1 kg. Dana sırtı, 1su bardağı sızma zeytinyağı, tuz

Hazırlanışı

Etin yağlı ve sinirli kısımlarım keskin bir bıçakla keserek temizleyin. Etleri iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Tuz ve zeytinyağını bir kapta karıştırıp etleri bu karışıma bulayın ve buzdolabında 24 saat dinlendirin. Fırının ızgara bölümünü çalıştırıp 200 dereceye ayarlayın. Etleri çöp şişlere dizin ve ızgara teline yerleştirin. Ara sıra çevirerek iyice kızarıncaya kadar pişirin. Zeytinyağlı patates sote, soğan dolması ve közlenmiş domates eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

Kıytırık Kebabı
(4kişilik )

Malzemeler

300 gr dana bonfile ,1 çorba kaşığı margarin,1 soğan , 1 sivribiber, 1 domates, 1 çorba kaşığı biber salçası,2 lavaş ekmeği, 4 pide ekmeği, tuz, kırmızı pulbiber

Hazırlanışı

Bonfileleri bıçakla ya da satırla kıyın. Soğan ve domatesi temizleyip küp küp doğrayın. Sivribiberin çekirdeklerini çıkarıp kıyın. Tavada margarini eritip soğan ve eti ilave edin, tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak kavurun. Sivribiber, domates, biber salçası, tuz ve kırmızı pulbiberi ekleyip karıştırın, 10 dakika daha kavurun. Lavaş ekmeklerin birini sekiz üçgen parçaya kesip servis tabağına yerleştirin. Yuvarlak pide ekmeğini lavaşların üzerine alın. Hazırladığınız kebabı pidenin üzerine yayıp maydanoz yaprakları, domates ve biber dilimleriyle süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.


Patlıcanlı kebap
(4kişilik)

Malzemeler

Yarım kg yağsız kuzu et, Yarım kg dana döş,4 orta boy patlıcan 2 çorba kaşığı tereyağı,4 lavaş ekmeği,tuz

Hazırlanışı

Dana ve kuzu etlerini zırhla tahta üzerinde ince ince kıyın. Tuz ekleyip yoğurun. Mangalı yakın.
Patlıcanların sap kısımlarım kesip tuzlu suda bekletin. Kağıt havlu ile fazla kurulayın.
Patlıcanları, sebze oyacağı ile sap kısmından başlarak oyup içlerini çıkarın. Hazırladığınız kıymayı patlıcanlara doldurup ince şişlere uzunlamasına geçirin. Mangalın üzerine alıp ara sıra çevirerek pişirin. Lavaş ekmekleri eritilmiş tereyağı ile yağlayın. 3-4 cm genişliğinde kesip. servis tabağına dizin. Patlıcanlı kebapları bir parmak kalınlığında dilimleyip lavaşların üzerine yerleştiriri. Garnitür eşliğinde servis yapın.

Ali nazik kebabı
(4kişilik )

Malzemeler

Yarım kg kuzu eti , 4 orta boy patlıcan,3 domates 3 sivribiber 1su bardağı sıcak süt , 2 çorba kaşığı tereyağı , 2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un, tuz

Hazırlanışı

Kuzu etini küçük kuşbaşı doğrayın. 2 domates ve 2 sivribiberi temizleyip kıyın. Tavada tereyağını kızdırıp eti ilave edin, tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Et suyunu salip çekince domates, sivribiber ve tuz ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, tavayı ocaktan alın. Fırını 300 dereceye ayarlayıp ısılın. Patlıcan ile kalan domates ve biberleri közleyin. Patlıcanın kabuklarını soyup içini çatalla ezerek püre haline getirin. Unu margarinde pembeleştirin. Patlıcanı ekleyip 1-2 dakika kavurun. Sütü ekleyip tahta kaşıkla ezerek iyice karıştırın. Hazırladığınız patlıcanlı ezmeyi servis tabağına alın. Üzerine etleri yayın. Közlenmiş biber ve domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Hasır kebap
(4kişilik)

Malzemeler

1kg kemiksiz kuzu eti (bel kısmından) 1 parça kuzu yağı,1 su bardağı sızma zeytinyağı,2 domates,8 sivri biber, tuz

Hazırlanışı

Kuzu etinin yağlı ve sinirli kısımlarım keserek temizleyin. Kuzu yağını tezgaha serip eti üzerine yerleştirin ve rulo yapın. Eti enine dilimleyip yağ tabakasının açılmaması için kürdanla tutturun.
Bir kapta tuz ve zeytinyağını karıştınp etleri 24 saat dinlendirin. Fırını ızgara konumuna getirin. Domatesleri ikiye kesin ve sivribiberlerle birlikte ızgara telinin kenarlarına dizin.
Etleri marinattan çıkarıp ızgara teline dizin ve önlü arkalı kızartın. Pilav, közlenmiş domates, biber ve sebzeli soğan dolması eşliğinde sıcak olarak servis yapın.


Dana şinitzel
(4 kişilik )

Malzemeler

1 kg dana kontrfile 250 gr un (5 kahve fincanı) 250 gr galeta unu 2 yumurta Kızartmak içn sıvıyağ
Etleri et dövücü ile iyice inceltin. Yumurtaları çırpıp yayvan bir kaba alın. Sıvıyağı tavada kızdırın. Un ve galeta ununu ayrı ayrı kağıt havlu üzerine yayın. Etleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartın. Servis tabağına alıp patates kızartması ve sade pilav eşliğinde servis yapın.


Kuzu şiş
(4kişilik)

Malzemeler

1 kg kemiksiz kuzu but , 1 su bardağı sızma zeytinyağı, tuz, kırmızı tozbiber

Hazırlanışı

Etin yağlı ve sinirlikısımlarını temizleyip iri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Zeytinyağını derin bir kaba alıp tuz, kırmızı toz biber ekleyip karıştırın. Etleri karışıma bulayıp buzdolabında 24 saat dinlendirin. Fırını ızgara konumunda 220 dereceye ayarlayıp ısıtın. Etleri çöp sişlere dizip ızgarada pişirin. Dilediğiniz garnitürle servis yapın.


False