GeriBeslenme Önerileri Baklagilli Lezzetler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Baklagilli Lezzetler

"Sağlıklı beslenmenin temel öğelerinden biri olan protein, en çok baklagillerde bulunuyor. Ayrıca kemik gelişimi ver sağlığı için gerekli kalsiyum ve magnezyum içeren baklagiller, kan yapıcı demir, sinir sisteminin çalışmasında etkin rol oyanayan B vitaminleri, kalp atışlarını düzenleyen potasyum açısından da zengin."

Sağlığımız için yararları saymakla bitmiyor baklagillerin. Ayrıca zengin protein içeriğiyle et kadar faydalı. Günlük protein ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için haftada en az 4-5 kez kurubaklagil ailesinin bir üyesini soframıza konuk etmemiz gerekiyor. Et ve çeşitli sebzelerle kolayca hazırlanan değişik kurubaklagil yemkeleri ile sofralarınızı şenlendirmek ister misiniz? İşte kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, börülce, kuru bakla ile ilgili bilgiler ve nefis tarifler.

Nohutlu patlıcan dolması(6 kişilik)

Malzemeler:

12 küçük dolmalık patlıcan, 1.5 kahve fincanı nohut, 2 kahve fincanı bulgur, 200 gr koyun kıyması, 2 soğan, 2 domates, 3 çorba kaşığı domates salçası, 1.5 çorba kaşığı biber salçası, 2.5 su bardağı su, 4 çorba kaşığı margarin, 1.5 çorba kaşığı erik ekşisi, Tuz.

Hazırlanışı:

Nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip 10 dakika haşlayın ve süzün. Patlıcanların saplarını kesip içlerini oyun. Tuzlu suda bekletip acısını çıkarın. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Soğanı ve domatesleri soyup küçük küçük doğrayın. Geniş bir kapta nohut, bulgur, kıyma, soğan, domates, salça, tuz ve 1 bardak suyu karıştırıp iç malzemesini hazırlayın. Patlıcanları iç malzeme ile doldurup kapaklarını kapatın. Hazırladığınız dolmaları düz tabanlı bir tencereye dizin. Margarini küçük küçük doğrayıp dolmaların üzerine serpin. Ağırlık yapması için patlıcanların üzerine ısıya dayanıklı düz bir tabak kapatın. Kalan suyu ısıtın. Tuz ve erik ekşisini ekleyip karıştırın ve tencereye ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısıp 45 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Pastırmalı kuru fasulye
(4 kişilik)

Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye, 5 dilim pastırma, 3 soğan, 2 domates, 2 sivribiber, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı domates salçası, Tuz, karabiber.

Hazırlanışı:

Kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğan ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın. Tevcerede sıvıyağı kızdırın. Soğan ve biberi ilave edip kavurun. Pastırmanın çemenlerini ayıklayın ve ortadan ikiye kesip tencereye alın, birkaç dakika daha kavurun. Domatesi ilave edip karıştırın. Salçayı 1 kaşık suyla ezip ekleyin ve sos kıvamını alıncaya kadar kavurun. Fasulyeyi pastımalı karışıma ileve edip üzerini örtecek kadar su ekleyin. Tuz ve karabiber serpip karıştırın. Su kaynayınca ateşi kısın. Kapağı kapalı olarak 40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Mercimekli kabak
(6 kişilik)

Malzemeler:

1.5 su bardağı yeşil mercimek, 5 kabak, 2 soğan, 3 bardağı su, Yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı domates salçası, 4 diş sarımsak, 6 çorba kaşığı limon suyu, 3 çorba kaşığı nane, Tuz.

Hazırlanışı:

Mercimeği 1.5 su bardağı su ile akşamdan ıslatın. Soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Kabakları temizleyip 1 cm kalınlığında dilimleyin. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Salçayı 1 kaşık suyla ezip ilave edin ve karıştırın. Mercimeği ve kalan suyu ekleyin. Su kaynayınca kabakları ekleyip 30 dakika pişirin. Tuz serpip karıştırın ve 10 dakika daha pişirin. Sarımsağı soyup ezin. Limon suyu ve nane ile karıştırıp tencereye ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırıp ateşten alın. Sıcak servis yapın.

Fava
(6 kişilik)

Malzemeler:

2 su bardağı kuru bakla, 5 su bardağı su, 1 büyük soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, Yarım çay bardağı sirke, Tuz.

Hazırlanışı:

Baklayı akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün. Soğanı temizleyip dörde bölün. Baklayı tencereye alıp soğan, su, tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Sürekli karıştırarak püre kıvamına gelinceye kadar 40-45 dakika pişirin. Favayı kare bir kaba alın. Soğuyunca baklava dilimi şeklinde kesin. Kalan sıvıyağ ile sirkeyi bir kapta karıştırın. Favanın üzerine döküp 30 dakika beklettikten sonra servis yapın.

Börülce salatası
(4 kişilik)

Malzemeler:

2 su bardağı börülce, 100 gr mantar, 4 yeşil soğan, 1 demet maydanoz, 1 limonun suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, Tuz.

Hazırlanışı:

Börülceyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve süzün. Mantarları yıkayıp dilimleyin. Tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Börülceyi ilave edip 10 dakika daha pişirin. Süzüp soğumaya bırakın. Maydanoz ve soğanı temizleyip kıyın. Mantarlı börülceyi ekleyip karıştırın ve salata tabağına alın. Küçük bir kasede limon suyu, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. 10 dakika dinlendirip servis yapın.

False