Güncelleme Tarihi:
Bahar aylarında mantar zehirlenmeleri artıyor ve doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş, çiğ, pişirilmiş ya da konserve yapılarak yenmesi ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açıyor. Bu tür zehirlenmeler özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi yağışların bol olduğu mevsimlerde görülüyor.
Mantar zehirlenmelerindeki belirtiler, tüketilen mantardaki zehrin niteliğine göre 2 ya da 6 saat sonra ortaya çıkar. Mantarın tüketilmesinden 2 saat sonra kişide uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, terleme, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin ortaya çıkması mantar zehirlenmesi belirtisidir.
Ayrıca, mantar tüketiminden 6 saat sonra ishal, ateş, karın ağrısı görülen kişiler, zehirlenme olasılığı nedeniyle bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.
HALK ARASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
* Pişirilen mantar zehirsizdir =>Yanlış
* Yoğurt ile yenen mantar zehirlemez =>Yanlış
* Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır =>Yanlış
* Mantar sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa zehri gider =>Yanlış
* Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz =>Yanlış
Mantar zehirlenmelerinden korunmanın tek çaresi: Doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesidir. Doğadaki mantar yerine, bünyesinde zehir barındırmayan kültür mantarları tercih edilmeli. Ancak bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarlar üzerinde bulunabilir. Bu nedenle kültür mantarlarının da çiğ olarak tüketilmesi sonucu çok hafif mide ve bağırsak şikayetleri görülebilir. Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih etmeyi unutmayın!