Güncelleme Tarihi:
Çerezlerin vazgeçilmezi olan bademin, en lezzetli tariflerini sizler için derledik.
Kolay acıbadem kurabiyesi
Malzemesi:
100 gr. ince çekilmiş badem veya fındık
150 gr. toz şeker
4 adet yumurta akı
Hazırlanışı:
Bir kapta bütün malzemeyi karıştırın. Hafifçe ısıtın. Bir tepsiye dökerek soğutun. Soğuduktan sonra bir torbaya doldurun. Fırın tepsisinin İçine yağlı kâğıt koyarak, torba ile kâğıdın üzerine sıkın. Orta hararetli fırında 10 dakika pişirin.
Not: Fazla pişmiş ve sertleşmiş bisküvileri açık havada bırakarak yumuşatmanız mümkündür.
Bademli dondurma
Malzemeler:
1 kg. süt
1 çay kaşığı salep
5 kaşık badem
1 Su bardağı şeker
5 Adet yumurta
Hazırlanışı:
Temiz bir kabın içinde süt kaynatılır, şeker konur. Salep soğuk su ile sulandırılıp süte kayılır. Bir tel çırpıcı ile çırparak beraberce kaynatılır, ateşten alnıp soğumaya bırakılır. Bir tavada 5 kaşık şeker fazla yakmadan karemelize edilir. Temizlenmiş ve ince kırılmış bademler erimiş şekere katılarak ateşten alınır. Sıcakken yüzeyine zeytinyağı sürülmüş mermere dökülerek soğuması ve sertleşmesi beklenir. Tam sertleşince mermer üzerinden kaldırılarak havanda iyice dövülür. Pirinç tanesi boyutuna gelince az evvel hazırladığımız soğumuş sütlü karışıma katılır ve iyice karıştırılır. Bu karışım buzdolabının buzluğuna konur. Her saat başı buzluktan alınarak iyice çırpılır, tekrar buzluğz konur. Bu işlem en az 5 defa tekrar edilir. Dondurma sünmeye başlayınca yenebilir.
Kolay badem ezmesi
Malzemeler:
250 gr. iç badem
Yarım fincan gülsuyu
250 gr. pudraşekeri
Hazırlanışı:
Bademin kabuklarını soyup, kurutup, makineden 1-2 defa çekiniz.
Şekeri ilâve edip, 2 defa da şekerle beraber çekiniz.
Sonra taş havanda yağı çıkıncaya kadar dövünüz.
İyice dövülen bademi porselen kâseye alıp, içerisine gülsuyunu koyu elinizle yoğurarak hamur haline getiriniz.
Hamuru merdaneyle 2 cm. kalınlıkta açıp, 3-4 cm.'lik kare veya dik dörtgenlere kesiniz.
Açamadığınız takdirde küçük parçalar alıp, elinizle yuvarlayarak toplar hazırlayınız.
Şekerliklere koyup, servis yapınız.
Bademli tuzlu kurabiye
Malzemeler:
1 Su bardağı Söke un
120 G. Margarin ya da tereyağı
½ Yemek kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı soğuk su
1 Adet yumurta
2 Adet yumurta sarısı
1 Kahve fincanı toz badem
1 Su bardağı kabuksuz badem
Hazırlanışı:
1.Fırını 165°C’ye ayarlayarak ısıtın.
2.Yumurta sarısı ve badem dışında tüm malzemeyi bir kaba koyup yoğurun.
3. Hamuru bir merdaneyle 1 cm. kalınlığında açın ve dilediğiniz şekildeki kurabiye kalıpları ile kesip, fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye yerleştirin.Kurabiyelerin her birinin üzerine yumurta sarısı sürüp, ortasına bir badem koyun.
4. Önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Soğuması için bir müddet bekletip, servis yapın.
Bademli pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı dolusu tuzsuz iç badem
3,5 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 çorba kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Bademleri kaynar suda 5 dakika haşlayıp kabuklarını soyun. 1 kaşık tereyağında hafifçe kavurup pembeleştirin. Et, ya da tavuk suyunda pilav pişirin. Bademleri pilava ekleyip karıştırın, demlendirdikten sonra sıcak servis yapın.
Bademli kek
Malzemeler:
3 çorbakaşığı mısır unu
1/2 su bardağı ayıklanmış badem
1/2 paket tereyağı (veya margarin)
1 su bardağı pudra şekeri
3 çorbakaşığı un
4 yumurta
Süt
Hazırlanışı:
Bademleri, önceden ısıtyığınız 150 derecelik fırında 15 dakika kadar kızartın, sonra mikserden geçirin. Bir corbakaşığı pudra şekeri ilave edip yeniden karıştırın.
Bir kapta, tereyağı veya margarini krema haline gelinceye kadar karıştırın bu sırada artan pudra şekerini yavaş yavaş ilave edin. Karışıma iki yumurta sarısı ve iki bütün yumurtayı bir kerede katın. Tüm malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra karışıma önce elenmiş unu, daha sonra mısır ununu ekleyin. Sonra da dövülüp toz haline getirilmiş bademi ve romu katın ve tekrardan karıştırın. Eğer hamur fazla yoğunlaşırsa biraz süt ilave edebilirsiniz. Yağladığınız bir kek kalıbına bu karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis tabağına koyun, soğuduktan sonra servıs yapın.
Bademli revani
Malzemeler:
8 tane yumurta
1 bardak pudra şekeri
1 ufak paket vanilya
100 gram badem içi
4 kahve fincanı irmik
2 kahve fincanı pirinç unu
2 bardak sıcak su
4 bardak toz şeker
4 bardak su.
Hazırlanışı:
Bir kaba, yumurtalar akı ile beraber kırılır, içerisine pudra şekeri, vanilya konur ve ılık bir yerde telle çırpılır. Boza kıvamına gelince, içerisine pirinç unu, irmik serpilir. Yavaş yavaş karıştırılır. Bir tepsinin içi yağlanır (margarin yağı olabilir.) Kabukları ayıklanmış ve ufalanmış bademler tepsinin içine serpilir. Yapılan revani boşaltılır. Orta derecede fırında 45 dakika pişirilir. Revaniyi fırından çıkarınca üzerine iki bardak sıcak su dökülür. Tekrar fırına konulur. 5-6 dakika sonra çıkarılır. Daha evvelden hazırlamış olduğunuz şekerli sıcak şurup bir kepçe ile revaninin her yerine, yedire yedire dökülür ve soğumaya bırakılır, soğuduktan sonra porsiyon porsiyon kesilip servis edilir.
Bademli simit
Malzemeler:
4 adet yumurta
1 kahve fincanı süt
200 gram tozşeker
500 gram un
1 tutam tuz
100 gram margarin
Üzerine serpmek için:Ç
Yeterince kıyılmış badem
Hazırlanışı:
Yumurtaların bir tanesinin beyazını ayırıp, geri kalan yumurtaları tozşeker ile birlikte 10 dakika çırpalım.
İçine ufak ufak doğradığımız margarini ilave edip, iyice çırpalım.
Daha sonra tuzu, sütü ve unu da katıp, iyice yoğuralım.
Hazırladığımız hamuru, 1 cm. kalınlığında kare şeklinde açıp, mendil gibi katlayalım.
Bu işlemi, 5 dakika aralarla 4 sefer tekrarlayalım.
En sonunda 1 cm. kalınlığında açıp, kalıplarla halka şeklinde hazırladıktan sonra, yağladığımız fırın tepsisine dizelim.
Üzerine çırptığımız yumurta akını sürüp, kıydığımız bademleri serpiştirdikten sonra, orta ısılı fırında renk alıncaya kadar pişirelim.
Bademli tart
Malzemeler:
4 adet yumurta
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı un
200 gr çekilmiş badem
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
Hazırlanışı:
Yumurta sarılarını bir su bardağı şeker ve vanilya ile çırpın. Bademler, un ve köpürtülmüş yumurta aklarını da ilave edip, tart kalıbına dökün. Orta hararette pembeleşinceye dek pişirin. Fırından çıkınca biraz bekletip üzerine, portakal suyu ve şekerli karışımı gezdirin. Üzerine alüminyum folyo örtüp, buzdolabında bir gün bekletin.
Bademli muhallebi
Malzemeler:
1 litre süt
100 gram kabuksuz badem
1 su bardağı şeker
100 gr. antepfıstığı
4 çorba kaşığı pirinç unu
Hazırlanışı:
Ön hazırlık olarak bademleri sıcak suda 2-3 dakika haşlayalım. Kabuklarını soyduktan sonra bademleri ve antep fıstıklarını robot yardımı ile inceltelim. 1 kahve fincanı pirinç ununu ve sütü tencereye aktarıp toz haline getirdiğimiz antep fıstıklarını ve bademleri, şekeri hindistancevizini de ekleyelim. Üzeri göz göz olana dek sürekli karıştırmaya devam ederek, ağır ateşte pişirelim. Ateşten aldıktan sonra kaselere dolduralım. Antepfıstığı ve hindistancevizi ile süsleyerek soğutup servis yapalım.
Kadın Kanalları Editörü:: Burcunur Yılmaz