Güncelleme Tarihi:
"Kahvaltıyı kral gibi, öğle yemegini prens gibi, akşam yemeğinin fakirler gibi ye!"
Bu özdeyiş, sağlıklı beslenme açısından son derece önemli bir konuya değiniyor. Günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıyı asla atlamamak gerekiyor. Kahvaltı tıpkı bir makine gibi gün boyu yakıta ihtiyaç duyan vücudun, en önemli enerji kaynağı. Nedense diyet yapanların en sık düştüğü hata, bir an evvel zayıflamak uğruna kahvaltıyı atlamaktır. Oysa dengeli ve hafif bir kahvaltı hem gün boyu gereken enerjiyi sağlar hem de diğer öğünlere kadar tok tutar.
Dengeli bir kahvaltıda karbonhidratı, tahıl ve meyvelerden; proteini, süt, süt ürünleri ve yoğurttan; şeker, bal ve reçelden; vitamin ve mineralleri ise meyvelerden alırsınız. Tıpkı kahvaltı gibi vücuda enerji kazandıran ve akşama doğru başlayan yorgunluk belirtilerin gideren bir ara öğün de ikindi vaktidir.
Bu öğünlerde genelde mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyve suları, yoğurt ve müsli ile hazırlanmış reçeteleri tercih edin. Hem kahvaltı hem de ikindi öğünleriniz için hafif, enerjik ve aynı zamanda düşük kalorili seçenekler hazırladık...
Reçelli ekmek ve kahve
Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine tereyağı ve reçel sürün. Yanında kahveyle birlikte servis yapın.
1 porsiyonu 180 kalori
Öneri: Kalori miktarını düşürmek isterseniz verdiğimiz malzeme listesinden tereyağını çıkarmanız ya da kepek ekmeği kullanmanız yeterli. Bu durumda kahvaltının kalorisi 130 olacaktır.
Çay ve bisküvi
1 fincan kahverengi şekerli açık çay ve 6 adet kepekli bisküvi ile servis yapın.
1 porsiyonu 155 kalori
Öneri: Tozşeker yerine tatlandırıcı kullanın ve diyet bisküviyi tercih edin.
Taze otlu cacık:
100 gr light yoğurt
1 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tutam tozşeker
2 salatalık
1 dilim kızarmış ekmek
Tuz, karabiber
1- Salatalıkları soyup halka halka dilimleyin. Yoğurdu bir kaba alıp krema kıvamında çırpın.
2- Salatalık, nane, maydanoz, zeytinyağı, tozşeker, tuz ve karabiberi yoğurda ekleyip karıştırın. Kaselere paylaştırılmış kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın.