Güncelleme Tarihi:
İç dengenizi sağlayarak beden ve zihin arasındaki bağlantıyı güçlendirmenizi sağladığından hem fiziksel hem de psikolojik etkileri açısından uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Ayurveda masajının en önemli özelliği ısıtılmış doğal yağlar ile uygulanmasıdır. Susam yağı, hindistan cevizi ya da biberiye yağı gibi doğal ve aromatik yağların, vücut sıcaklığını biraz geçecek şekilde ısıtılması ile uzmanlar tarafından uygulanır. Masaj özellikle baskı noktalarına yapılır. Genel olarak omurga, baş, göğüs, ayak gibi noktalara vücut ağırlığı kullanılarak ritmik biçimde yapılan ayurveda masajı Thai masajı gibi sert değil, daha çok rahatlatıcı ve dinlendirici özellikte orta sertliktedir.
Masajı uygulayan uzman çok önemlidir, çünkü ehil ellerde yapılmayan ayurveda masajı sakatlanmalara yol açabilir. Ayurdeva masajı 4 ana noktaya ve saat yönünü takip edecek biçimde uygulanır. Karın, alnın ortası, göğüs kafesi kemiğinin uç noktası ve ayaklara parmak uçları ile avuç içleri kullanılarak dairesel hareketlerle masaj yapılır. Her gün uygulanabilecek bir masaj türü olan ayurveda masajı, özellikle stres altında çalışanlar, sınavlara hazırlanan öğrenciler ile eklem ve kas ağrılarından şikayetçi kişiler için idealdir. Hamileler, cildinde açık yara bulunanlar, vücudunda ağrılı şişlikler bulunan kişiler ile cilt enfeksiyonuna sahip kişiler için ayurveda masajı uygulanması sakıncalıdır.
Â
Kan dolaşımını düzenleyen, lenf sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan ayurvedik masaj, aromatik yağlar kullanılması ile de cildi besleyici ve arındırıcı özelliğe sahiptir. Rahatlatıcı özelliği ile uyku düzeninizi sağlamaya, zihinsel olarak daha aktif ve mutlu hissetmenize yardımcı olur. Ayaklardaki belirli noktalara yapılan ayurvedik masaj migren, böbrek ağrısı gibi konularda etkilidir. Ayurvedik masajın sonunda ise rahatlatıcı ılık bir duş alınması tavsiye edilir. Böylece ciltten atılan toksinlerden arınarak, çok daha sağlıklı hale gelir. Masaj ve duş sonunda ise dinlenmeye geçilmesi ve ılık bitki çayları tüketilmesi önerilir.
Â
Kaynak : Nasıl Kolay