Güncelleme Tarihi:
Astronot balıkları ciklet veya Oscar balığı olarak da bilinmektedir. Astronot balıkları Güney Amerika cikletlerindendir. Akvaryum severler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
Astronot Balığı Nedir?
Astronot balığı bir akvaryum balığıdır. Kendine has karakteri ve zekası sayesinde akvaryumlarda bakılmaya müsait balık türlerindendir. Bakımı oldukça kolay astronot balıkları sahipleri ile özel bir bağ kurabilir. Ayrıca bu balıklar odada olanları gözlemleyebilir bir zekaya sahiptir. Yem için yuvarlanmayı öğrenir ve sevilmekten de hoşlanan bir balık türüdür.
Astronot Balığı Özellikleri Nelerdir?
Astronot balıklarının bilimsel adı Astronotus Ocellatus olmaktadır. Diğer balık türlerinden ayrılan farklı özelliklere sahiptir. Astronot balıklarının özellikleri şunlardır:
- Astronot balıkların oval şeklinde gövdesi, iri gözü, büyük başı ve geniş ağzı vardır.
- İki sırt yüzgecinin birisi diken gibi serttir. Diğer yüzgeci ise yumuşaktır.
- Arka kısmındaki yüzgeç öne doğru dikenlidir.
- Astronot balıkları kırmızıya çalan kahverengi, zeytin yeşili, gri ve klasik kahverengi gibi renklerin bir araya geldiği bir balıktır.
- En tehlikeli düşmanları piranalardır.
- Hem çenelerinde hem de yutak bölgesinde dişlere sahiptir.
Astronot Balığı Bakımı ve Beslenmesi
Astronot balıkların bakımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hızlı büyüdükleri için büyük bir akvaryum sahibi olmak gerekir. Yetişkin astronot balıkları çok yem yemektedir. Özellikle akvaryum büyük değil ise başka bir balık bulundurmak sakıncalı olabilir.
Astronot balıklarının suyu temiz olduğu sürece bakımı da kolaydır. Suda biriken nitrat ve fosfatın düzenli değişimler ile azaltılması gerekir. Bu nedenle haftada %20 ile %40 arasında su değişiminin yapılması gerekir.
Astronot Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Etçil bir balık olan astronot balıkları yem seçmezler. Canlı, donmuş veya pelet yemlerini yiyebilirler. Ayrıca bu yemlerin kaliteli olmasına özen gösterilmesi gerekir. Takviye olarak toprak solucanı ile yem çeşitliliği de sağlanması gerekir.
Astronot Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Astronot balıkları akvaryumlarda üretilebilir. Genellikle 11 ile 12 santimetre arası olduğu zaman üremeye hazır halde olduğu anlaşılır. Açık alanlarda yumurta bırakarak çoğalan astronot balıklarına üremeleri için 400 litrelik akvaryum hazırlanması gerekir. Ayrıca dişi balıkların yumurtlaması için düz ve pürüzsüz taşlar tercih edilmelidir.
Üreme akvaryumunda su yumuşak veya sert olabilir. Burada önemli olan suyun temiz olmasıdır. Ayrıca suyun 26 ile 30 derece arasında sıcaklığa sahip olması gerekir.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Astronot balıkların yumurtlama dönemi bir yeri temizlemesi veya çukur kazması ile anlaşılabilir. Bu işlemleri hem dişi hem de erkek astronot balıkları yapmaktadır. Bu balıklar tek eşli olmasalar da yuvanın veya yumurtaların korunmasını beraber üstlenirler. Ayrıca yumurtlama esnasında agresif oldukları da bilinmektedir.
Astronot Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Astronot balıklarının bakımında dikkat edilmesi geren noktalardan birisi de akvaryumlarıdır. Bu balıkların akvaryumları geniş olmalıdır. Balık başına en az 150 litre su hacminin olması gerekir. Yaşadığı suyun pH seviyesinin 6,5 ile 7,5 arasında olması gerekmektedir. Ayrıca sularının 23 derece ile 27 derece aralığında olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hangi Balıklar İle Birlikte Yaşayabilir?
Astronot balıkları her zaman agresif balıklar değillerdir. Fakat bu balıklar her balık ile anlaşamayabilir. Fakat bu balıklar kendileri gibi büyük balıklar ile birlikte yaşaması gerekir. Siyah pacu, arowana balığı, Jack Dempsey ve çöpçü balıkları ile beraber yaşayabilirler.
Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür?
Astronot balıkları ilk olarak 3 veya 4 santimetre boyundadır. Fakat bu balıklar çok hızlı bir şekilde büyürler. Boyları 30 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Ortalama bakıldığında ömür süresi ise 10 yıldır.