Arı Sütü Nasıl Kullanılır? Arı Sütünün Faydaları Neler?
"Arı sütü, besin değeri en yüksek olan doğal bileşenlerden biri. Dünyanın en pahalı sütü olarak da bilinen arı sütü nasıl kullanılır? Arı sütünün faydaları neler?"
Arı sütü, işçi arılar tarafından üretilen bir sıvıdır. Kraliçe arının yaşam kaynağı olan arı sütü, insanlar için de inanılmaz faydalı bir besin. Kalsiyum, fosfor, bakır, demir, kükürt, potasyum, B vitamini, biyotinin yanı sıra insan vücudunun üretemediği 8 temel amino asit de dahil olmak üzere 17 amino asit içeriyor.
Arı sütünün faydaları
Arı sütünün ülkemizde yılda sadece 50 kilogram kadar üretilebildiği söyleniyor. Bu müthiş besinin üretiminin en fazla yapıldığı ülke ise Japonya olarak biliniyor.
- Arı sütünün bilinen en sıradan faydası metabolizmayı güçlendirmesi. Uzmanlar bu sütün ömre ömür kattığından da bahsediyor, örnek olarak ise normal arıların 6 hafta yaşarken, arı sütüyle beslenen kraliçe arıların 6-7 yıl arasında yaşamasını gösteriyor.
- Kozmetik sektöründe de bir hayli popüler olan arı sütü, cilt hastalıklarını tedavi ediyor ve cildi güzelleştiriyor.
- İçinde bulunan proteinler, insan vücudundaki kan basıncını doğrudan etkiliyor. Kalp hastalıklarını önlüyor.
- Doğurganlık üzerine de etki ediyor. Kısırlığı tedavi eden arı sütü, erkeklerde sperm üretimini de artırıyor.
- İçerdiği antioksidanlar ile başta meme kanser olmak üzere kanser riskini azaltıyor.
- Kilo vermeye yardımcı oluyor.
- Arı sütünün insan vücudunun üretemediği 8 amino asidi içerdiğini yukarıda da belirtmiştik. Arı sütü bu özelliği ile kemik gücünü artırıyor, kas gelişimini destekliyor.
GOTU KOLA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Arı sütünün zararları
Arı sütü çok güçlü bir bileşen olduğu için kesinlikle doktor onayı almadan kullanılmaması gerekiyor. Bilinçsiz bir şekilde kullanılan arı sütü ölümcül alerjilere dahi sebep olabiliyor. Özellikle arı zehrine veya arı ürünlerine alerjisi olanların uzak durması gerekiyor. Ayrıca kronik rahatsızlığı olanlar ve hamilelerin de uzman onayı almadan kullanmamaları tavsiye ediliyor.
Arı sütünü balın içine karıştırıp macun kıvamına getirerek yemek en yaygın tüketim yöntemidir. Aynı zamanda arı sütünü bir içeceğin içine ilave ederek de tüketebilirsiniz. Çok fazla tüketmemeye hatta günde 1 gramı geçmemeye dikkat etmelisiniz.
GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN BUNLARI TÜKETİN!
Arı sütünü muhafaza ederken dikkat!
Arı sütü ışığa ve ısıya duyarlı bir besindir. Bu sütü muhafaza ederken dikkat etmeniz gerek bazı noktalar bulunuyor. Arı sütünü ortalama 5 derecedeki normal bir buzdolabı sıcaklığında 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Eğer ürününüz daha fazlaysa ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız buzlukta koruyabilirsiniz.
MAHMURE ÖZEL