Güncelleme Tarihi:
ENGİNAR NÖRAL TÜP KUSURLARINI ENGELLER
Enginar içeriğindeki folat (folik asit) sayesinde hamile kadının bebeğini sağlıklı dünyaya getirmesini sağlar.
KALP SAĞLIĞI İÇİN ENGİNAR
Enginar, kolesterolün arterlerde birikmesini ve tansiyonun yükselmesini önler. Potasyum açısından zengin bir sebze olan enginar kalp krizi ve felce karşı koruyucudur.
KANSERE KARŞI ENGİNARLA SAVAŞ
İçerdiği polifenoller ile kanser oluşumuna neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur. Araştırmalar enginarın içeriğindeki polifenollerin kanserin etkisini yavaşlattığını ve kanserli dokuyu küçülttüğünü ortaya koymuştur. Enginarın kanser üzerindeki etkisinde C vitamininin payı fazladır.
SİNDİRİM SİSTEMİNE ENGİNARIN ETKİSİ
Enginar, safra kesesinde tıkalı durumdaki kanalları açıp safra salgılarının artmasını sağlayarak besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Ayrıca enginar, kabızlık, ishal, karın ağrısı, mide yanması, gaz sorunlarını azaltır.
DİYABETE ENGİNAR ETKİSİ
Enginar içerdiği lifler sayesinde glikozun kana karışmasını yavaşlatarak insülin dengesini sağlar.
KANSIZLIĞIN DOĞAL ÇÖZÜMÜ ENGİNAR
Demir eksikliğine bağlı olarak hemoglobin üretilememesiyle yorgunluk, halsizlik ve soluk benizliliğe sebep olan kansızlığa karşı enginar bitkisel demir sağlayıcıdır.
DİYET LİSTELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ ENGİNAR
Düşük kalori değeri ve idrar söktürücü etkisi ile kilo vermeyi kolaylaştırır.
ENGİNARDAKİ VİTAMİN VE MİNARELLER
100 gramı yaklaşık 60 kalori olan enginar kolesterol değeri düşük; lif, vitamin ve mineral zengini bir sebzedir. Enginar, magnezyum, kalsiyum, potasyum, bakır, çinko, demir, C, A, E, D, K vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, B6 ve B 12 vitaminleri içerir.
ENGİNARIN SEÇİLMESİ, TEMİZLENMESİ, SAKLANMASI
Yaprakları açık ve yaygın olan enginar bayat, sapında esmer lekeler olan enginarın orta bölümü çürüktür. İyi enginar ağır, yaprakları sık, ortası sert ve tüysüzdür. Temizlenmesi için yaprakları çıkarılmalı, tüyleri ayıklanarak limon suyuna batırılıp kararması önlenmelidir. Temizlenmiş şekilde alınmış enginarlar vitaminleri kaybetmemesi için çabuk tüketilmelidir. Taze enginarın taze kalması için sapları kesilmemelidir.