GeriKişisel Bakım Anti-aging vitaminler işe yarıyor mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anti-aging vitaminler işe yarıyor mu?

Anti-aging vitaminler işe yarıyor mu?

"Uzmanlar, bu 'şişelenmiş mucizelerin' gerçekten işe yarayıp yaramadıklarını cevapladı."

Büyük ihtimalle fark etmişsinizdir; favori cilt bakım markalarınız, cilde nem vermek, kırışıklıkları yumuşatmak ve cildi tazelemek için kremler üretmekle yetinmeyip, vitaminler de pazarlamaya başladı. Peki, bu cilt takviyeleri yaşlanmaya karşı savaşta gerçekten etkili birer silah mı?

Dünyaca ünlü Türk cerrah ve You: Being Beautiful: The Owner's Manual Guide to Inner and Outer Beauty kitabının yazarı Mehmet Öz, "Cilt, sağlıklı kalabilmek için doğru besin karışımına ihtiyaç duyar. Fakat vitamin endüstrisiyle ilgili bazı şüphelerim olduğunu da belirtmek zorundayım. Çoğu zaman, etiketin üzerinde yazanlar hapın içinde olmuyor," diyor.
"İlaçlara yönelik yaptırımlar ve denetimler, maalesef vitaminler için geçerli değil. Ve piyasaya sürülen birçok ürünün arkasında yeterli bilimsel çalışma yok. Fakat bu durum her marka için geçerli değil ve tabii ki vitaminlerin işe yaramadıkları anlamına gelmiyor. Sadece kullanacağınız ürünün güvenli olduğundan emin olun ve doktorunuzun önerdiği markaları seçmeye özen gösterin."

Peki, neden cildimiz için ekstra vitaminler kullanmalıyız?

Ürünlerinin büyük bölümü vitamin takviyelerinden oluşan Murad markasının yaratıcısı, Dermatolog Howard Murad, "Cildin yüzde 20'si epidermistir ve bu bölüm bizi çevresel faktörlerden koruyan bir kalkan gibidir. Yüzde 80'i ise dermis tabakasından oluşur," diyor. "Cildinize sürdüğünüz kremler sadece üst tabakaya etki edebilir, dermise kadar inemez. Bu yüzden, cildin büyük bölümünü oluşturan epidermise etki etmek için vitamin takviyesi kullanmalısınız.

Hem krem, hem de vitamin kullanarak cildin tamamını hedeflemiş olursunuz." Hangi vitamin takviyelerini almanız gerektiği konusunda kafanız karışıksa, Öz ve Murad'ın tavsiyelerine kulak verin. Bu tip vitaminlerin size uygun olup olmadığını doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin ve mutlaka önerilen dozu kullanın.

A VİTAMİNİ

Öz: "Elastikiyeti, kolajen ve hyalüronik asit sentezini artıran çok önemli bir antioksidandır."

E VİTAMİNİ

Murad: "Cildin nemli kalmasını sağlayan ve tahrişe karşı dayanıklılığını artıran etkili bir antioksidandır."

C VİTAMİNİ

Öz: "Vücudu güneşin zararlı etkilerinden korur ve kolajen sentezini tetikler."

KOENZİM Q 10

Murad: "Antioksidanlardan daha etkili bir şekilde faydalanmamızı sağlar."

BİOTİN

Öz: "Cildin kurumasını önler, saç ve tırnak sağlığı için son derece önemli bir maddedir."

LİKOPEN

Murad: "Hücrelerin daha sağlıklı olmalarını sağlar ve hücre fonksiyonlarını düzene sokar."

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ

Öz: "Kuru ciltler üzerinde mükemmel bir etkisi vardır ve vücuttaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur."

NAR ÖZÜ

Murad: "Cildi güçlendirir ve çevresel faktörlere karşı daha dirençli olmasını sağlar."

ASTAXANTHIN

Öz: "Elastikiyeti artırır."

YEŞİL ÇAY

Öz: "İçerdiği polyphenol sayesinde cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur ve epidermisin kalınlaşmasını sağlar."

Alışveriş rehberi

• Eğer Amerikan markalarını tercih ediyorsanız, satın alacağınız ürünün ambalajında United States Pharmacopoeia (USP) yazısının bulunmasına dikkat edin. Bu yazı, ürünün test edildiğini, içeriğinde bulunan maddelerin ve oranlarının etikette yazanlarla aynı olduğunu garanti eder.

• Güvendiğiniz markalardan alışveriş yapın. Mehmet öz, "Büyük şirketler, güvenirliliklerini tehlikeye atmak ve risk almak istemezler. Bu yüzden, kullandıkları içerikler hakkında gerçek dışı bilgiler vermeyeceklerdir," diyor. "Üstelik ünlü markaların vitamin takviyeleri bir şekilde diğerlerine kıyasla daha hesaplı oluyor."

• Doktorunuzla görüşün. Eğer kalp veya kolesterol ilacı kullanıyorsanız, bazı vitaminler bu ilaçların etki etmesini engelleyebilir.


Yaşlanma karşıtı bakım hakkında gerçekler


False