Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, 35'li yaşlarda doğum yapmayı tercih eden kadınlarda hem kromozom anomaliliği, hem de şeker, yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıkların görülme ihtimalinin yükseldiğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, toplumda ortalama 800 doğumda bir görülen 'Down Sendromu', yani mongol bebek doğurma ihtimalinin 30 yaşındaki bir gebede 1200'de bire, 35 yaşındaki gebede 300'de bire, 39 yaşında ise 169'da bire ulaştığını bildiriyor.
Uzmanlar, doğum öncesi teşhis yöntemleri sayesinde, 35 yaşın üzerindeki gebelerde, bebekte kromozom hastalığı olup olmadığının başarıyla belirlenebildiğini kaydediyor. Uzmanlar, doğum öncesi teşhis yöntemlerini ise şöyle sıralıyor:
"Ultrasonografi ve biyokimyasal testlerin yanı sıra, amniyosentez, koryon villus örneklemesi, kordosentez ve fetus doku örneklemesi."
Gebe kalmayı düşünen kadınların yaşları ileriyse, kendileri veya eşlerinin ailesinde özürlü bir fert varsa, genetik danışmanına başvurmaları önerisinde bulunan uzmanlar, anne olmak isteyen kadınları ayrıca alkol, uyuşturucu ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaları konusunda uyarıyor.
Uzmanlar, gebe kalma ihtimali yüksekse, radyasyona maruz kalınan röntgen, tomografi gibi tetkiklerin yaptırılmamasını, doktora danışmadan ilaç kullanılmamasını ve gebelik öncesi kadın-doğum uzmanına muayene olunması gerektiğini belirtiyor.