Amerikan Viskileri

Güncelleme Tarihi:

Amerikan Viskileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2001 13:04

Amerikan Viskileri, her yönüyle İrlanda ve İskoç viskilerinden çok farklı viskiler. Üretimlerinde arpa maltı yerine ağırlıklı olarak mısır, çavdar, buğday ve maltlanmamış arpa kullanılıyor. "Post still" denilen armut biçimli bakır imbiklerde değil, "Coffey Still" denilen ve devamlı damıtım sağlayan dev kolonlu imbiklerde damıtılıyor. Yıllandırılma ise içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda yapılıyor

Haberin Devamı

Yasalara göre, bu fıçılar yalnızca bir kere kullanılabiliyorlar. Tüm bu farklılıkların sonucunda ortaya çıkan viski de çok değişik oluyor haliyle... Amerikan viskilerinin en önemli kategorisi ise, bourbon'lar.

Bourbon viskiler
Amerikan viskisi deyince ilk akla gelen bourbon viskiler, adlarını işte bu eyaletin Bourbon bölgesinden aldılar. Mısırı ve çok yumuşak kaynak sularıyla ünlü bu bölge, viski üretimi için de gerçek bir cennet.

Viskiyi Amerika'da ilk kimin damıttığına gelince, birçok kaynak, 1789'da Elijah Craig adında bir papazın ilk kez viski ürettiğini yazıyor. Bazı tarihçiler ise, viski üretimini daha eski yıllara dayandırıyorlar.

Amerika'da bourbon'un üretimi yasalarla belirleniyor. Bu yaslara göre bourbon'lar içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda en az iki yıl kaldıktan sonra şişelenebiliyorlar. İyi firmalar ise viskilerini genellikle dört yıl eskitiyor. Kendine özgü vanilya kokusu ve tadını, bu içi yakılmış fıçılar veriyor bourbon'a. Yine bundan dolayı bourbon'ların rengi İskoç ve İrlanda viskilerinden daha koyu, kırmızımtrak oluyor. Ancak boubon'lar, İskoç viskileri kadar nüanslı tadları olan "zengin" viskiler değiller.
Hammaddeye gelince... Bir viskiye "bourbon" denebilmesi için, damıtıma giren biranın en az yüzde 51 oranında mısırdan yapılmış olması şart. Kentuck'li üreticiler, mısırın yanında buğday, çavdar ve maltlanmamış arpa da kullanıyor ve bunlarla viskiye çeşni veriyorlar. Buğdayın bol katıldığı bir viski tatlımsı oluyor, çavdarın fazla kullanılması ise viskiye baharlılık veriyor.
Jim Beam
Belirgin meşe ve vanilya tadlı Jim Beam'in tatlımsı olduğu kadar da ekşimsi bir tadı da var. Ayrıca dünyada en çok satılan bourbon. Kömürden süzülmüş 8 yıllığı daha da rafine ve zengin lezzetli.

Early Times
Vanilyamsı koku ve tadlı, meşemsi ve hafif tütünümsü çağrışımlı. Yumuşak içimli. Finalde damakta hafif karamelsi bir tad kalıyor. Amerika'da en çok satan bourbon'lardan.

Four Roses
Vanilyamsı ve meşemsi bir tada sahip olan bu viski hafif içimli ve yumuşak. Avrupa'da ve özellikle kadınlar arasında oldukça popüler.

Maker's Mark
Klasik bir bourbon, ama daha nüanslı ve narin. Damağı ıltıyor, tatlımsı-ekşimsi karmaşık bir tad bırakıyor. Üretiminin her aşamasında büyük özen gösterilen Maker's Mark viskisi için depolardaki fıçıların yerleri neme ve ısıya göre fıçıdan fıçıya lezzet değişmesin diye sık sık değiştiriliyor. Üretiminde buğday bol kullanıldığından, yumuşak içimli.

Wild Turkey Old No.8
Son derece lezzetli, karamelimsi bir tada sahip olan bu içkinin oldukça yumuşak bir içimi var. İçerken damağınızda balımsı izler bırakan Wild Turkey Old standart boubon'ların en kalitelileri arasında yer alıyor.

Tennessee Viskileri
Bu viski çeşidi de bourbon olarak tanınır. Aralarındaki tek fark, bu viskilerin damıtıldıktan sonra fıçılara konulmadan kömürden süzülmesidir. Ayrıca tennessee viskilerinde, "Sour Mash" maya yöntemi uygulanır. Tüm bu yöntemlerle yaratılan lezzet farkı sayesinde, tennessee viskileri gittikçe daha popüler ve seçilen bir viski çeşidi olmaktadır.

Jack Daniel's
Tatlımsı-ekşimsi lezzeti uzun süre damakta kalan, belirgin kömür kokulu, dengeli ve yumuşak bir tadı olan içkidir. Ayrıca bu viskilerin en ünlülerinin 4-6 yıl arasında dinlendirilmektedir.

Gentleman Jack
Jack Daniels'a çok yakın bir tadı olan, ancak ondan daha yumuşak ve ince, aynı zamanda tatlımsı ve daha belirgin ölçüde "kömürsü" bir içkidir. Normal Jack Daniels damıtıldıktan sonra kömür filtresinden geçirilir ve fıçılara doldurulur. Gentleman Jack ise fıçılardan boşaltılıp şişelenmeden önce ikinci bir kömür filtrasyonundan daha geçer. Bundan dolayı daha rafine ve yumuşak içimlidir.

George Dickel
Damakta pürüzsüz ve rafine bir iz bırakan bu içki, JD'den daha hafif, fıçıdan gelen vanilya bukesi ve tatlı nüanslar olarak algılanır.
Çavdar Viskileri
Çavdar viskisi geleneği, ABD'de 1800'lerin başlarına dayanır. Bugün ise yalnızca birkaç damıtımevi, nostaljik olarak çok az miktarda çavdar viskisi damıtmayı hala sürdürmektedir.
Gerçekte muhteşem bir lezzetleri olan ve unutulmayı haketmeyen bu viskiler yeniden moda olacak gibi görünüyor.

Jim Beam Rye
Çok hafif bibersi, nanemsi ve anason kokulu bu viskinin baharlı karmaşık bir lezzeti var ama aynı zamanda da oldıkça yumuşak bir tada sahip.

Old Potrero
Bal, baharat oramalı, yağlı ve koyu kıvamnlı olan bu viski damakta ilkten tatlı, giderek çeşitli meyve çağrışımları gibi hissedilmektedir. Dünyanın ilk "single malt" çavdar viskisi olma özelliğne sahip olan Old Potrero aynı zamanda zor bulunuyor ve oldukça da pahalı.

Van Winkle Family Reserve Rye
Meşe, nane ve vanilya aromalı olan bu viskinin yağlı, akıcı ve dolgun kıvamlı bir tadı var. Ayrıca Amerika'nın en eski viskilerinden.

Wild Turkey Rye
Damakta zencefil ve vanilya çağrışımlı izler bırakan bu viski içerisinde balımsı bir tatlılık ve baharat çeşnilerini birarada bulunduruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!