Alzheimer'ın nedeni 'yağ'

Güncelleme Tarihi:

Alzheimerın nedeni yağ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2004 09:00

Yağsız beslenme, alzheimer'dan koruyabiliyor. Amerikalı bilim adamları, sinir hücrelerinde bulunan yağ miktarının artmasının, alzheimer'ı tetikleyebildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Seattle kentindeki Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği toplantısında çalışmalarını anlatan bilim adamları, kolesterol ve seramid gibi yağların beyinde birikmesinin, 'zincirleme sinir hücresi bozulması' sürecini başlatarak, sinir hücrelerini yok ettiğini ve hastalığa yol açtığını belirtti. Yaşlanma Enstitüsü Sinir Bilimleri Laboratuvarı yetkilisi Mark Mattson, "Sinir hücreleri çeperindeki yağ metabolizmasında değişikliklerin alzheimer'da rol oynadığından şüphelenmiş, fakat doğrudan bağlantı saptayamamıştık. Bu çalışmayla yağların sinirlerin çalışmaz hale gelişine ve ölmesine nasıl yol açtığını anlamış oluyoruz" dedi.E vitamininin etkisiyle de ilgili Mattson'a göre, elde edilen sonuçlar, E vitamini tipi antioksidanların alzheimer'ı nasıl geciktirdiğini açıklamaya da yarayacak. Bilim adamları ayrıca, alzheimer hastalarının beyinlerindeki kolesterol ve seramid düzeylerinin, sağlıklı kişilerden daha yüksek olduğunun da belirlendiğini duyurdu. Mark Mattson, "Kolesterol ve seramid içermeyen beslenme alışkanlığı ve ilaç kullanımı, alzheimer riskini azaltacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!