Güncelleme Tarihi:
Sarhoşluğa Neden Olur
Alkol ilk alındığında bir gevşemeye ve duygularda yükselmeye neden olur. Bu sebeple insane kendini mutlu ve rahatlamış hisseder. Ancak ölçü kaçtığında zamanla görüş bulanıklaşır ve vücutta koordinasyon problemleri ortaya çıkar. Bunun nedeni kana karışan alkolün dokulara yayılmasıdır. Alkol fazlaca alındığında ise ortaya zehirlenme belirtileri çıkar. Vücutta depresyon ve ısı kaybı yaşanır, bulantı, kusma ve baş ağrısıyla devam eder. Son aşamalarda bilinç neredeyse yok olur ve nefes almak zorlaşır. En ileri aşamada ise kişi şoka girip, solunum durması yaşanabilir.
Beyne Olan Etkileri
Yüksek alkol kullanımının beyin üzerinde ciddi etkileri olur. Öncelikle kişinin değişen duygu ve ruh hali nedeniyle hareket kontrolünde azalma görülür. Sinir iletişimi yavaşlar ve koordinasyon zayıflaşır. Bu nedenle hem irade de hem de hafızada zayıflama yaşanır. Ayrıca alkol beyin hücrelerini ve periferik sinirleri öldürür ve bu hasar geri döndürülemez. Ayrıca sık alkol kullanan kişilerde uyku bozuklukları yaşanmaktadır. Uzun vadede bu problemler büyür ve depresyon, iş ve aile yaşantısından uzaklaşma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Kalbe Olan Etkileri
Alkol aldığınızda kalbiniz daha hızlı çalışmaya başlar. Çok yüksek alkol alımlarında yüksek tansiyon ve toksik etkiden kaynaklı kalp kası hasarları yaşanır. Bu da kalp kaslarını zayıflatırken, damarların genişlemesine neden olur. Bu nedenle içki içtiğinizde renginizde kızarmalar yaşanır.
Mide ve Karaciğere Etkileri
Alkol aldığınızda mide asit üretimi artar ve bu nedenle de mide zarında iltihaplanmalar yaşanabilir. Bu durum ilerlediğinde ülsere neden olabilir. Aynı şekilde alkolün temizlenme işlemi karaciğerde gerçekleştiğinde bu organ da fazlasıyla yorulur. Karaciğer enzimleriniz alkolü öncelikle asetaldehide sonra ise asetata çevirmeye çalışırken dokusu zarar görür. Bu da hücrelerin iltihaplanmasına sonrasında da hepatit gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. En ileri aşaması ise karaciğer kanseri gibi geri dönüşü olmayan hastalıklardır.
Kaynak: Doğan Burda