Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı bir yaşamın sırları elinizin altında, tıklayın.
Dengeleyin
Doğru olan bu kalori sınırı içinde karbonhidrat, protein ve yağlar arasında denge sağlamaktır. Bu besin öğelerinden birinin fazla ya da eksik alınması diyetin dengesini bozar.
Yağa dikkat
Günlük enerjinin % 12-15'i proteinlerden, % 55-60'ı karbonhidratlardan, % 25-30'u ise yağlardan karşılanmalıdır. Ancak bu takdirde vücutta gereksiz yağ depolanması önlenebilir.
Hangi saatte ne yiyelim?
Kilolarımız tabi ki en çok gün içinde yediklerimizle ilgili, ancak önemli bir diğer noktada bu besinleri hangi saatlerde tükettiğimiz...Çünkü günün belli saatlerinde metabolizmamız çok hızlı çalışırken, geri kalan zamanlarda oldukça yavaş hareket ediyor. Doğru zamanda doğru besinleri aldığınızda enzimler harekete geçiyor ve vücuttaki yağlar çok daha kolay yakılıyor. Ayrıca besinlerin doğru zamanda yenilmesi sayesinde kilo ve hazımsızlık gibi problemler de ortadan kalkıyor.
Sabah
Metabolizmanın oldukça hızlı olduğu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, domates, salatalık hem tok tutmaları hem de besleyici olmalarından dolayı mutlaka tüketilmelidir. İlk yendiklerinde tok tutuyor gibi görünmelerine rağmen sonradan açlık hissi uyandıran bal, reçel gibi şekerli besinlerden uzak durmak ya da çok az miktarda tüketmek daha doğrudur.
Öğle
Öğle saatlerinde de vücudun kalori yakma hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle günlük enerji ihtiyacımızın üçte ikisini bu saate kadar tüketmemizde yarar vardır. Öğlen yemeğinde et ve ekmek grubu ağırlıklı beslenmek daha doğrudur. Çünkü bu besinlerin kalori değerleri yüksek olduğundan bu saatlerde daha kolay sindirilirler.
İkindi
İkindi vakti yani saat 16.30-17.00 civarında kan şekerinde bir düşüş olabilir. Bu nedenle bu öğünde meyve, küçük sandviçler ya da bisküvi ile bunu önleyebilirsiniz. Ancak diyet döneminde bisküvi vb. yüksek kalorili yiyeceklerin light olanlarını tercih edebilir ya da normal olanların miktarını sınırlayabilirsiniz.
Akşam
Akşam saatlerinde metabolizma işlevleri yavaşlar. Bu nedenle bu saatlerde fazla aşırıya kaçmadan yenmelidir. Sebze yemekleri, salata, çorba, ya da ızgara et gibi kolay hazmedilen besinler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Ancak toplum olarak akşam yemeklerini çok daha ağır ve fazla miktarda yiyoruz. Yemek sonrası hareket de fazla olmadığı için yediklerimizin tamamı sindirilemiyor.
Sağlıklı bir yaşamın sırları elinizin altında, tıklayın.