GeriBeslenme Önerileri Akdeniz Yemekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akdeniz Yemekleri

"Akdeniz yemeklerinin daha sağlıklı olmasının sırrı zeyitnyağının bol miktarda kullanılmasına saklı. İspanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde yemeklere çoğunlukla şarap eşlik ediyor. Diğer mutfaklara göre daha çok tahıl, kuru baklagil, sebze ve meyve tükedilen Akdeniz Mutfağı'nda genellikle ana yemek olarak kırmızı etin yerine balık tercih ediliyor."

Deniz Mahsüllü Yahni
(6 kişilik)

Malzemeler:
500gr. karides, 500gr. ahtapot, 500 gr. kalamar, 250 gr. arpacık soğan, 1 adet kırmızı biber, 1 adet sarı biber, 1 litre balık suyu, 100 gr. un, margarin, 1 adet defne yaprağı, 20 gr. tane karabiber

Hazırlanışı:
Tüm balıkları ayrı kaplarda haşlayın. Ahtapot ve kalamarları doğrayın. Bir tencerede önce yağı eritin, sonra unu ekleyip kavurun. Daha sonra balık suyunu ilave edip kaynayınca ateşten alın. Ayrı bir tavada arpacık soğan ve kuşbaşı doğranmış biberleri sote edin. Tencrenin içinde tüm malzemeleri karıştırıp, beş dakika kaynattıktan sonra servis yapın.

Fener Balığı
(6 kişilik)

Malzemeler:
500gr. fener balığı, 100 gr. arpacık soğanı, 200 gr. kabak, 200 gr. havuç, 200gr. şeri domates, 1 adet yosun plakası, 25 gr. soya sosu

Hazırlanışı:
Balığı kuşbaşı doğrayın. Kabakları ve havuçları da kuşbaşı doğradıktan sonra haşlayın. Tavada önce balık ve soğanları, sonra kabak ve havuçları sote edin. Şeri domatesleri ve soya sosunu ilave edin. Üzerine yosun plakası koyarak servis yapın.

Ahtapot Salatası
(6 kişilik)

Malzemeler:
2 kg. ahtapot, 2 adet patates, 1 adet kabak, 1 adet salatalık, 50 gr. siyah zeytin, 50 gr. kurutulmuş domates, zeytinyağı, tuz, karabiber, maydanoz.

Hazırlanışı:
Ahtapotu haşlayıp kuşbaşı doğrayın. Kabak ve salatalıkların kabuklarını soyup dilimleyin. Patateleri haşladıktan sonra küp şeklinde doğrayın. Kurutulmuş domates, çekirdeksiz siyah zeytin, tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırıp ekleyin. Salatanızı maydonozla süsleyip servis yapabilirsiniz.

Somon Carpaccio
(6 kişilik)

Malzemeler:
200 gr. somon balığı, 100 gr. akdeniz yeşillikleri, 50 gr. kapari, fesleğen, 1 adet domates, zeytinyağı

Hazırlanışı:
Somon filetosunu bir gün önce buzluğa koyun. Donmuş somon balığını makinede ince dilimler halinde kesip tabağa dizin. Üzerine kapari ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin. Son olarak Akdeniz yeşillikleri ve parmesanı ilave edip, az miktar zeytinyağı döktükten sonra servis yapın.

Cheese Cake
(6 kişilik)

Malzemeler:
2 paket krem beyaz peynir, 1 adet yumurta, 100 gr. burçak bisküvi, 20 gr. eritilmiş tereyağı, 50 gr. pudra şekeri, 100 gr. franbuaz sos, taze nane.

Hazırlanışı:
Pudra şekeri ile krem peyniri ateşte pişirin. Kabarınca karışıma yumurtayı yedirin ve tekrar kabarana kadar pişirin. Bisküviyi ezip tereyağı ile karıştırın. Pasta tabağına dizdikten sonra karışımı üzerine dökün. 100 derecelik fırında bir saat pişirin. Fırından çıktıktan sonra franbuaz sosu döküp taze naneyle süsleyerek servis yapın.

False