GeriBitki Bakımı Ahtapot Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Ahtapot Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ahtapot Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Ahtapot Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

Ahtapot Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Ahtapot Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

" Ahtapot çiçeği, farklı çiçek türlerinden birisidir. Bahçede ve saksıda yetiştirilebildiklerinden birçok insanın tercihidir. Antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde tıp alanında da kullanılmaktadır. Görünüm olarak uzun yeşil yapraklı bitki olsa da küçük beyaz çiçekleriyle salonların başköşesini süslemektedir. Bu çiçeğin de doğru şekilde bakılması gerekiyor. Ahtapot çiçeği hakkında merak edilen tüm detayları derledik."

Ahtapot çiçeği (Callisia fragrans), Commelinaceae familyasından Callisia cinsinde bir türdür. Ana vatanı Meksika'dır. Bitkinin gövdesi 1 metreye kadar büyür. Yaprakları 25 santimetreye kadar büyüyebiliyor. 

 Ahtapot Çiçeği Nedir? 

 Ahtapot çiçeği, Meksika'ya özgü bir bitkidir. Sürgünlerin dört bir yana doğru ilerlemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Geniş alan bitkisi olmasına rağmen, günümüzde iç mekan bitkisi olarak da yetiştiriliyor. Bu çiçek; dev telgraf, sepet, zincir, inç çiçeği isimleriyle de anılıyor.

  Ahtapot Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Çiçek, susuzluğa dayanıklı bir yapıdadır. Sulamadan önce toprağı kontrol etmeniz gerekiyor. Toprak kuruysa sulamalısınız. Sulama işlemini saksı dibinden yapabilirsiniz. Kış döneminde toprak daha çok nemli kalacağından sulama süresini uzun tutabilirsiniz. 

 Ahtapot Çiçeği Bakımının Püf Noktaları 

 Ahtapot çiçeği, güneşi seven bitkilerdendir. Bu nedenle öğle güneşi hariç güneş ışığından mahrum etmeyin. Saksıda büyütüyorsanız yaz döneminde dışarıda tutabilirsiniz. Kış döneminde içeri alabilirsiniz. Fakat bu dönemde de güneş ışığı alan bir yere yerleştirmelisiniz. Bahçede yetiştirecekseniz gölgeli bir alan olmasına dikkat edin. 

 Saksı ve toprağı İlkbaharda değiştirebilirsiniz. Toprak, suyu geçirgen özelliklere sahip olmalıdır. Bahçe toprağı için özel bir işlem yapmanız gerekmiyor. 

 Ahtapot Çiçeği Özellikleri 

 Çiçeğin en büyük özelliği ana gövdenin altından dört bir yana doğru uzayan sürgünlerinin olmasıdır. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Kısa süreli don olaylarından etkilenmiyor. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp, etrafı sarma özelliğine sahiptir. 

 Çiçeğin gövdesi sürekli uzamıyor. Kış sonunda çiçek açmasıyla uzama sonlanıyor. Badem kokusunu andıran küçük ve beyaz çiçekler açıyor. Bitkinin çiçek açabilmesi için iyice susuz kalması ve üşümesi gerekiyor. Bu ortam oluştuğunda çiçek açıyor. Şayet çiçek açmadıysa, uzama devam ediyor. 

 Ahtapot çiçeği, şifa kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Bağışıklığı güçlendirici, cilt hastalıklarına, eklem rahatsızlıklarına, yanıklara karşı tedavi özelliği bulunuyor. 

 Ahtapot Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

 Bitki çiçek açtıktan sonra, çiçekler solunca hem gövde hem de çiçek saplarından çoğaltma yapabilirsiniz. Bunun için gövde ve çiçek saplarını 10 cm parçalara ayırıp, köklendirebiliyorsunuz. Çoğaltmak için bitkinin çiçek vermesini beklemek zorunda değilsiniz. Sürgünlerde bulunan yavru fideleri ayırarak, çoğaltabilirsiniz. 

 Ahtapot Çiçeği Tohumu ve Çiçeği Ne Zaman Ekilir? 

 Çiçek ekimi İlkbahar sonu ve Yaz aylarında yapılıyor. Sürgünlerden veya saplardan aldığınız fideleri suda bekletip köklendiriyorsunuz. Köklendirdikten sonra saksıya ekebilirsiniz. Şayet bitkiniz çiçek açmışsa, çiçekler İlkbahar sonunda solup, tohum kabuğuna dönecektir. Bu tohumu Eylül ayında ekebilirsiniz.

False