Güncelleme Tarihi:
Aşırı derecede öfkeli olduğunuzu anlayabilmenin birçok yolu var. Bunlardan biri psikolojik testler. Bu tarz testler sayesinde öfke seviyenizi öğrenebilir, buna göre davranıp, bazı yöntemlerle bu duygudan kurtulabilirsiniz. Öfkeden tamamen kurtulmak mümkün değildir ama seviyesini azaltmak mümkündür.Uzman psikologlar öfkeyi şöyle değerlendiriyor: "Hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar değişebilen bir duygudur."
Deneyebileceğiniz adımlar
Rahatlama ve derin nefes: Derin derin nefesler alarak sakin kalmaya çalışabilirsiniz. Eğer nefesi diyaframdan alırsanız daha çok faydası olur. Ayrıca kendinize "rahatla, boşver, umursama" gibi komutlar verip bu komutlara uymaya çalışmanız yararlı olacaktır. Hayal kurarak da kendinizi rahatlatabilirsiniz. Sevdiğiniz şeyleri düşünmek sizi mutlu edip rahatlatacaktır.
Düşünce biçimini değiştirme: Bu adımda sizi öfkelendiren insanlara küfürler ederek, öfkeli halinizi tüm gücünüzle onlara aktarmaktansa, daha rasyonel ve somut olmayı, daha net konuşmayı tercih edin. Kendi kendinize konuşmak sizi rahatlatacaktır. Kendinize öfkelenmenin kimseye yararı olmadığını anlatın.
İyi niyet ve yüzleşme: Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapın ancak buna rağmen kötü bir sonuçla karşılaşırsanız hemen karamsarlığa kapılmayın. “Denedim ama olmadı” demeyi kendinize öğretin. Bir şey olmadığında bunun öfkesini yaşamaktansa, daha iyi niyetle yaklaşıp, olmaması gerekiyormuş diye düşünmeye çalışın.
Sağlıklı iletişim kurmak: Öfkelendiğinizde kurduğunuz iletişim de sağlıksız olur. Böyle durumlarda iletişiminizi gözden geçirmeli ve yavaşlamaya çalışmalısınız. Daha sakin bir sesle konuşmalı, kırıcı olmayan konuşmalar yapmalısınız.
Bulunduğunuz çevreden uzaklaşmak: Sinirli olduğunuzda o ortamı terk edip sakinleşebileceğiniz bir ortama geçmelisiniz. Sizi sinirlendiren ortamlardan uzaklaştığınızda ise kendinizi sakinleştirmeye çalışmalısınız.
Alternatif yollar üretme: Kendinizi sinirlendiren şeylere bakmamalı, sinirleneceğinizi bildiğiniz yollara girmemelisiniz. Bunlar yerine sizi sinirlendiren durumları göz önünden kaldırmalı, yok etmeli veya alternatif çözümler üretmelisiniz.
Danışma: Eğer bu yollarla öfkenizi kontrol edemiyorsanız ve bu durum sizi çıldırtacak noktaya geldiyse bir uzmandan yardım almalısınız. Psikolog sayesinde agresif davranışlarınızdan kurtulabilir, öfkenizi kontrol altına alabilir, duygularınızla yüzleşebilirsiniz
Kaynak : Nasıl Kolay