Güncelleme Tarihi:
Her kadın dönemsel olarak bazı durumlardan dolayı hormon testi yaptırmak zorunda kalabilir. Bu test için doktora başvurduğunda karşınıza bazı şartlar ya da engeller çıkabilir. Belki de adet dönemi hormon testlerini etkileyen bir faktördür. Bu yüzden de bu konuda bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Adetliyken Hormon Testi Nasıl Yapılır?
Bu başlık altında ilk olarak hormon testinin ne olduğunu açıklayalım. Bir hormon için ayrı ayrı olacak şekilde kandan ya da hormonun vücut içindeki metabolizmasına bağlı olan idrardan vücut sıvısı miktarının ölçülmesine dayalı teste hormon testi denmektedir.
Hormon testi adet durumuyla alakalı olarak da yapılabilir. Yani kadınlar adetliyken de adetin belirli günlerinde hormon testlerini yaptırtabilir. Bu takip için önerilen süre adetin başlangıcından itibaren 20. gündür. Adetliyken ya da değilken hormon testleri ilgili kişiden kan, idrar ve tükürük örneklerinin alınmasıyla yapılır.
Adetliyken Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?
Adetliyken hormon testi elbette ki yapılabilir fakat bu testin yapılma zamanı vardır. Adetliyken hormon testi adet döneminin 2. ya da 3. günü yapılabilmektedir.
Hormon testi ilgili hastalığın tanısının koyulabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yönteme basit olmasından dolayı sıklıkla başvurulur. Hormonlar vücutta salgılanır. Bu hormonlar aynı zamanda vücuttaki bazı işleyişlerden de sorumludur. Doğurganlık, sindirim sistemi, ruh hali, gelişme, büyüme ve kilo alıp verme işlevleri hormonların gerçekleştirdiği ve etkili olduğu işlevlerdir.
Kişilerde hormon yetersizliği ya da fazlalığı olabilir. Bu durum hormon testleriyle ortaya çıkar. Her iki durumda kişide bazı olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilir. Hormon testi vücutta salgılanan hormon seviyelerini bizlere gösterir.
Hastadan alınan kan, idrar ve tükürük örnekleriyle hormon testleri yapılır. Bu örneklerde yer alan hormonların seviyeleri tek tek belirlenir ve incelenir.
Adet dönemi kadınlardaki hormon testi zamanını etkilediği için de doktorlar genellikle kadınlardan hormon testi isterken adet dönemini de gözetmeleri gerektiği söylenir.
Adetliyken Hormon Testi Aç Karnına mı Yapılır?
Hormon testi bir kişiden istendiğinde ilgili kişinin bazı kriterlere de dikkat etmesi gerektiği kendisine test öncesi hatırlatılır. Bu konulardan birincisi kadınlar için geçerli olan adet dönemi döngüsü ve zamanlarıdır. İkincisi ise açlık ve tokluk durumudur. Hatta hormon testi bu duruma göre zaman belirlenmesine tabi tutulur.
Adetliyken ya da değilken hormon testi aç karnına yapılır. Bu yüzden de ilgili kişiden hormon testini yaptırması için günün en erken saatleri olan ve kişinin aç olabileceği sabah 9 saatleri tercih edilir.
Bir hormon çeşidi olan prolaktin hormonu adetle ilgilidir ve bu yüzden bu hormonun ölçümü için adet zamanlarına dikkat edilir.
Bir de bu hormonun ölçümü için kadından testten bir önce cinsel ilişkiye girmemesi istenir. Çünkü hormon testinin sağlıklı sonuçlar vermesi için meme ucunun uyarılmaması gerekmektedir.
Hormon testlerinde büyüme hormonu, prolaktin hormonu, tiroid stimülan hormonu, folliküler stimülan hormonu, lüteinleştirici hormon, adrenokortikotropik hormon, antidiüretik hormon gibi çeşitli hormon düzeyleri incelenir.
Hormon testi gibi insan vücuduna yapılan pek çok sağlık testi açlık ve tokluk durumuna bağlı olarak gerçekleştirilir. Bazı testler tokken de yapılabildiği gibi hormon testi gibi testlerin yapılmasında açlık şartı sağlanır.