Maç yayını ikiye bölünüyor

Güncelleme Tarihi:

Maç yayını ikiye bölünüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 00:00

Futbol Federasyonu, Avrupa Birliği Rekabet Kurulu’nun aldığı kararı ve D-Smart’ın teklifini hayata geçiriyor. Türkiye Süper Ligi maçlarını iki televizyon kuruluşu yayınlayacak. Biri deplasman diğeri ise iç saha maçlarını canlı verecek. D-Smart maçların yarısının yayını için yıllık 120 milyon dolar önerdi. Teklifin yarısı olan 60 milyon ise kulüplere hemen ödenecek.

Kulüpler Birliği'nden TFF'ye tepki

FUTBOL
Federasyonu lig maçlarının yayını konusunda yeni bir süreci başlatma kararı aldı. Karara göre, Türkiye Süper Ligi maçlarını bir değil iki yayın kuruluşu yayınlaması planlanıyor. Kurumlardan biri, bir sezon boyunca takımların ev sahibi olduğu maçları, diğeri de deplasman maçlarını yayınlayacak.

Futbol Federasyonu’nu bu kararı alırken iki gelişmeyi göz önünde bulundurdu. Bunlardan ilki Avrupa Birliği’nin rekabet hukuku kararıydı. Avrupa Birliği uyum yasaları gereği olarak da 2010 yılından itibaren Avrupa’da maç naklen yayınlarının tek bir yayıncı kuruluşa değil, iki yayıncı kuruluşa verilecekti. Nitekim bu konuda ilk adımı da İngiltere attı. İngilizler Coca Cola Futbol League, Carling Cup ve Johnstone Paint Trophy maçlarının yayın haklarını 2010 yılından itibaren Sky Sports ve BBC’ye sattılar.

Hemen 60 milyon $ ödeme

Federasyonu böyle bir karar almaya iten ikinci gelişme ise D-Smart’ın teklifiydi. D-Smart 2010 yılından itibaren lig maçlarının ikiye bölünmesi karşılığında, yayınların % 50’sine talip olmuş ve yıllık 120 milyon dolar teklif etmişti. D-Smart’ın bu teklifiyle Türkiye Süper Ligi’nin naklen yayın değeri bir anda ikiye katlandı.

D-Smart teklifin kabul edilmesi halinde, bir yıllık ücretin yarısı olan 60 milyon doları kulüplere hemen ödemeyi de taahhüt etti.

Bu teklifi değerlendiren Futbol Federasyonu dün bir açıklama yaptı ve şu görüşleri ifade etti:

Yayın geliri ikiye katlanacak

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, bugün (dün) yaptığı toplantıda futbolun yayın gelirlerini asgari yüzde yüz oranında arttıracak, kulüplerimizin ve futbol ailesinin ekonomik darboğazdan çok kısa bir zaman dilimi içinde kurtulmasını sağlayacak büyük bir projeyi hayata geçirmeye karar verdi.

D-Smart tarafından yapılan ve 2010 yılından itibaren Süper Ligi’nin yayın haklarını birden fazla yayın kuruluşuna satılmasını içeren teklifi değerlendiren Yönetim Kurulu, en kısa sürede bu konuda gerekli girişimleri başlatma kararına vardı. Teklif, mevcut yayın gelirlerini asgari iki misli oranda artmasını öngörüyor.

Kulüplere yarısı bu sezon ödenecek

D-Smart’ın bu teklifinin ardından Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, mevcut yayıncı kuruluşla da görüşerek yeni bir yayın anlaşmasının zeminini hazırlamak üzere Başkanvekili Affan Keçeci başkanlığında bir komisyon oluşturdu. Komisyonda Yönetim Kurulu üyeleri Metehan Berktaş, Cihangir Onger, Mustafa Yazıcı ile Genel Sekreter Vekili Özcan Şepik yer alıyor. Komisyonun yapacağı çalışmalar sonrasında Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu naklen yayın ihalesini bugünden yapmaya karar verdiği takdirde, yıllık yayın geliri bedelinin yarısını bu sezon kulüplere ödeyecek.

Avrupa Birliği yayın kuralları ve Avrupa Birliği rekabet hukuku içerisinde son iki yıldır uygulamasına başlanan birden fazla yayın kuruluşu ile anlaşma yapma trendi, yayıncılıktaki tekelleşmenin önüne geçilmesi açısından da önem taşıyor.

İngiltere’de gelir % 135 artırıldı

İNGİLTERE
Futbol Ligi, geçen yıl kasım ayında 3 yıllık anlaşma ile 2009-10 ile 2011-12 yılları arasında yayın haklarını 264 milyon Sterlin (594 milyon YTL) karşılığı Sky Sports ile BBC Sport’a sattı. Yıllık 88 milyon Sterlinlik (198 milyon YTL) anlaşmayla, yayın gelirlerinin % 135 oranında artırıldığı açıklandı. Anlaşma gereği Coca Cola Ligi’nde 65 maç ile Play-off, 3 final, Carlin Cup’ta ilk 5 tur, yarı finaller ve final, Johnstone Paint Trophy’den maçlar Sky Sports’tan yayınlanacak. BBC ise Coca Cola Ligi’nden 10 maç, Carling Cup’tan yarı final ve finali ekrana getirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!