Lübnan ikinci Irak olabilir

İSRAİL Başbakanı Olmert, Lübnan’a yabancı güç yerleştirilene kadar saldırıların durmayacağını açıkladı.

Üstelik de bu gücün etkili olması gerektiğini söyledi.

Yani etkili savaşma kapasitesine sahip yabancı bir gücün bölgeye gelmesini bekliyor İsrail.

Savaş kapasitesi olan yabancı güç Hizbullah’ı silahsızlandıracak, sonra da Lübnan ile İsrail arasındaki bölgeye yerleşerek İsrail’in güvenliğine yönelik tehdidi ortadan kaldıracak.

Olmert’in, Hizbullah’ın işini İsrail adına bitirmesini istediği gücü oluşturmak kolay değil.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Fransa ve ABD’nin önerileri arasındaki farklılığın aşılacağı söyleniyor.

Yani ABD, önce Hizbullah’ın silahsızlandırılması, ardından ateşkes ısrarından vazgeçer gibi görünüyor ama tam da pazarlığın bu yöne girdiği saatlere denk gelen açıklama kafaları karıştıracak.

Güvenlik Konseyi’nden bu kararın çıkması için Çin ve Rusya ile daha müzakereye oturulmadı bile.

Bu arada bombalar düşüyor, evler insanların başlarına yıkılıyor, Lübnan’da ikinci bir bataklık yaratılıyor.

* * *

MISIR
ve Suudi Arabistan, Hizbullah’ın İsrail askerlerini kaçırmasına karşı çıkan ve İsrail saldırılarına en ılımlı tepkiyi veren Arap ülkeleriydi. Ama işleri gittikçe zorlaşıyor.

İtalyan Dışişleri Bakanı D’Alema, Mısır Dışişleri Bakanı’nın Avrupalı meslektaşlarına mektup yazarak bölgesel kriz uyarısı yaptığını açıkladı.

Ama daha da önemlisi, gelişmelere müdahale etmesi için Mısır Hükümeti üzerindeki baskının arttığı da yer alıyordu mektupta.

Sadece Mısır değil Müslüman ve Arap dünyasında ılımlı yönetimler üzerindeki baskıların arttığı kesin.

İsrail’e karşı savaşmak için Lübnan’a çeşitli ülkelerden gönüllülerin gittiği haberlerini duyuyoruz.

Lübnan’da ateşkes sağlanmadan gidecek her hangi bir yabancı güç, Irak’ta ABD ve İngiltere liderliğindeki koalisyon güçlerinin akibetine uğrayacak.

Lübnan’daki meşru hükümetin desteğini almadan, İsrail saldırılarına son vermeden, Hizbullah ateşinin duracağının garantisini almadan bölgeye kim giderse gitsin işgal ordusu görüntüsünden kurtulması mümkün değil.

* * *

LÜBNAN
’ın ikinci bir Irak haline dönüştürülmesi, Ortadoğu’da uzun savaş yılları ve altüst oluşlar demek.

Bu karmaşa Ortadoğu’da harita değişikliğini isteyen çevrelerden başka kimsenin işine gelmez. ABD’nin Irak planlarında toprak bütünlüğü üzerinde ciddiyetle durulsa da, Irak’ın bölünmesinin istikrarın sağlanması için şart olduğunu söyleyip tartışanların sayısı hiç de az değil.

Irak’tan başlayarak Ortadoğu’da etnik ve mezhep birliği etrafında kurulacak küçük devletlerin de bir seçenek olabileceği gündemde bugün.

Ve bu uzak ihtimal değil.

İngiltere’nin görevden yeni ayrılan Bağdat’taki Büyükelçisi William Petey’in raporu dün basına sızdı. İngiliz büyükelçi, Irak’taki olayların, sanıldığı gibi sadece teröristlerin ve mafya çetelerinin işi olmadığını söylüyor ve "Düşük yoğunlukta bir savaş" olasılığından söz ediyor ve raporunda "Irak bölünebilir" sonucuna varıyor.

Evet, Irak bölünebilir.

Evet, Lübnan’da yabancı güçler, Hizbullah’ı silahsızlandırırken kolayca işgalci güç konumuna düşebilirler.

İkinci Irak, birincisinin gözden çıkartılmasına kolayca yol açabilir. Daha şimdiden Lübnan’ın yeniden inşaası için ayrılacak bütçenin, Irak’a gidecek paranın içinden çıkacağı ilan edildi bile.
Yazarın Tüm Yazıları