Lise mezunu gençler ne istiyor?

Lise mezuniyet sınavlarını bitiren kızına annesi soruyor: ’Ne hediye alayım sana?’

18 yaşındaki kızdan nasıl bir yanıt beklersiniz. Karayipler’de tatil, plazma ekranlı DVD seti, minik pırlanta taşlı bilezik, marka kıyafetler satan butikten yaz-sonbahar giysileri, yüklü cep harçlığı.

Amerikan ortamında masum, mantığa uygun istekler bunlar.

Peki, kızınız ’Anjelina Jolie’nin dudakları veya Nicole Kidman’ın burnu’ derse? Muhtemelen tansiyonunuz tepeye çıkar, kalp atışınız hızlanır. Oysa sinema-müzik alemi yıldızlarının renkli yaşamını beyazperde ve ekranlarda izleyen gençler şimdilerde bu şöhretlere benzemeye yanıp tutuşuyorlar. Nasıl mı benzeyecekler? Bıçak altına yatarak.

New York ve Los Angeles’lı estetik cerrahlar 20 yaş civarında pek çok kızın hayranı oldukları şarkıcı, aktrislerin görünüşüne sahip olmak için kliniklerine geldiklerini söylüyor. Bir cerrah ’Dolgun göğüs, etli dudak, ucu kalkık burun başta gelen isteklerden. J-Lo’nun yuvarlak kalçasının, Cameron Diaz’ın hafif çıkıntılı karnının resimlerini gösterip bunu istiyorum diyenler de var. ‘Siparişle olmaz’ diyerek geri çeviriyorum’ diyor.

Güzellik uğruna estetik cerrahlarının kapısını aşındıran yalnızca kızlar değil üstelik. Genç erkekler de Tom Cruise, Brad Pitt, Sean Penn, ileri yaşına rağmen Mel Gibson’a benzemek için cerrahlardan medet umuyor.

Dudağa kolajen, göğüse silikon, yüz gerdirme, burun düzeltmesi, yanak kemiği ilavesi gibi kozmetik ameliyatlar iki bin dolarla 8-10 bin dolar arası ödeme gerektiriyor.

Tanrı vergisi görünümü değiştirme uğraşısının ilginç bir örneği ise basının ‘Kaplan Kadın’ sıfatını taktığı Jocelyne Wildenstein. Lozan doğumlu, Rönesans güzeli tipindeki Jocelyne, sanat koleksiyonuna 10 milyar dolar değer biçilen Alec Wildenstein ile evlendikten sonra iki çocuğu oldu. Yaşamı Fransa’da şato, New York’ta dubleks, Karayipler’de villa, Kenya’da 60 bin hektarlık çiftlikte sürdü.

KAPLAN KADIN JOCELYNE

1990’ların sonunda Alec’in genç modellerle düşüp kalktığını öğrenen Jocelyne, kocasının tutku duyduğu kaplanlara benzemek için bir dizi estetik ameliyatı geçirdi. Çehresini üçgenleştiren, gözlerini çektiren, yayık ağız, basık burun yaptıran karısıyla uzun bir seyahat dönüşünde New York’taki evlerinde gören Alec, ufak bir kalp krizi geçirdi. Ertesi sabah yüz bin doların üstünde para ödediği cerrahın ofisine giden Jocelyne’i bekleme odasında gören birkaç kadın çığlık çığlığa dışarı kaçtılar. Alec daha sonra yüklü nakit para, malikaneler vererek güzelleşme sevdasıyla çehresi vahşi kaplana dönüşen karısını boşanmaya razı etti.

New York sosyetesine uzun zaman dedikodu malzemesi sağlayan Jocelyne’le birkaç yıl önce görüştüğümde Vakko ile yırtıcı hayvan desenli eşarp, fular imalatını konuşmak üzere İstanbul’a gideceğini söyledi. 50 yaşını henüz geçmiş kadının çehresini görünce Alec Wildenstein’a hak verdim.

Bana kalırsa estetik cerrahi çılgınlığının bayraktarı Orlan. Kendisini ‘Cinsel Sanat’ artisti diye tanıtan bu Fransız 10 yıldır yerkürenin en çekici kadın yüzünü ortaya çıkarmaya uğraşıyor. Ama tuval yerine kendi yüzünü kullanarak. Rönesans ustalarının resimlerini iş ortağı Alman cerrah Panfilov’la verip Venüs’ün çenesi, ’Europa’nın dudakları, Mona Lisa’nın alnını yaptırtıyor. Altı ay, bir yıl sonra Afrodit, Psyche, Diana gibi diğer mitolojik güzellerin alımlı çehrelerinden alıntılara geçiliyor. Göz, burun, kulaklara sıra geliyor.

EN BÜYÜK ÇILGIN ORLAN

Orlan ameliyat masasına topuklarına inen görkemli bir tuvaletle gelip masaya uzanıyor. Panfilov kesip biçmeye hazırlanırken bir grup kemancı çigan müziği çalıyor. Lokal anesteziyle süren ameliyat sırasında Orlan, Paris, Londra ve New York gibi kentlerdeki dostlarıyla telefonla konuşuyor. Ayakta bekleyen sekreterine talimatlar veriyor. İki kamera ekibi tüm ameliyatları filme çekiyor.

57 yaşına giren kadının son ameliyatında yanak kemiğinden alınan parçalar şakaklarına yerleştirildi. Şimdi kaşları üstünde küçük parmak boyunda iki tümsek var. Yoldan geçerken yüzünü görseniz kamyon çarptığını sanırsınız. Üşütüğün dik alası Orlan’ın son projesi ’Çok Renkli Palto’ya sahip olmak. Amaç laboratuvarda zenci, Kızılderili, Uzakdoğulu insanlardan alınan hücreleri üretip kendi derisini üzerine geçirmek. Böylece tüm bedenini karma renkli deriyle kaplatacak. Başardığında tüm ameliyat resim ve görüntüleri kitap-belgesel film halinde piyasaya sürülecek.
Yazarın Tüm Yazıları