Lezzetli çiçekler

Benimle hemen hemen aynı yaşta olanlar, hatta benden biraz daha küçük olanlar bilirler; çocuk olarak bizim zamanımızın çoğu sokaklarda geçerdi.

Haberin Devamı

Okuldan gelir gelmez sokağa çıkardık. Tabii ne şehirler bu kadar kalabalıktı o zaman, ne sokak aralarından geçen araba sayısı bu kadar fazlaydı.
İşte o zamanlar en sevdiğimiz şeylerden biriydi, akasya ağaçlarına çıkarak ya da aşağıya uzanan dallarından çiçeklerini toplamak ve o çiçeklerin içindeki ballı özü yemek. Tabii sadece biz çocuklar değildik çiçekleri damağımızla birleştiren. Annelerimiz de bazı çiçekleri reçellerine, şerbetlerine koyarlardı.
İşte o eski günlerden kalmadır benim annemin yaptığı akasya reçeline, gül şerbetine olan düşkünlüğüm. Bugün bile, tıpkı annemin, anneannemin yaptığı gibi, güllacın üzerini hercai menekşelerle süslediğim olur. Hazır süslemeden bahsetmişken, yaptığım yaşpastaları süslemek için bazen taze gülleri tercih ettiğimi de söylemeliyim. Gülleri önce yumurta beyazına, sonra pudraşekerine bulayarak kullanırım.
Çiçeklerle mutfak arasında her zaman bir bağlantı olmuştur benim için. Çocukluğumda yediğim gül reçelinden, şimdilerde pasta süsü olarak kullandığım güllere...

Haberin Devamı

Kulak çorbası

Derin bir karıştırma kabının içinde un, yeteri kadar su, yumurta ve tuz karıştırılarak kulakmemesi kıvamından biraz sertçe bir mantı hamuru hazırlanır. Hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek bir saat kadar dinlendirilir. Öte yandan mantının iç harcını hazırlamak için bir kapta kıyma, çok ince kıyılmış soğan, çok ince kıyılmış maydanoz, yarım çay kaşığı tuz, karabiber  iyice yoğrulur. (İstenirse bu harca 1 yemek kaşığı domates salçası da katılabilir.)
Bir tarafta dinlenen hamur, yumurta büyüklüğünde 10-12 bezeye ayrılıp bu bezelerden yaklaşık 40 cm çapında, 10 defter yaprağı kalınlığında yufkalar açılır. Her bir yufka 3x3 veya 4x4 cm’lik kareler halinde kesildikten sonra içine kıymalı içten fındık kadar konulup dört köşesi birleştirilir. (İstenirse üçgen mantılar da yapılabilir.)
Mantılar unlanmış bir tepsinin üzerine konulur. Tencereye 7-8 su bardağı sıcak su konulup yarım çay kaşığı tuz atılır ve su kaynayınca mantılar ile haşlanmış nohut birlikte suyun içine ilave edilir.
Mantılar suyun yüzüne çıktıktan sonra yemek pişmiş demektir. Limon suyu eklenip tencere ocaktan alınır. Sos için bir tavada eritilen yağa salça eklenerek kavrulur. Nane ve pul kırmızıbiber de ilave edilerek 2-3 dakika kadar pişirilen bu sos çorbanın üzerinde gezdirilir ve çorba servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Mantı hamuru için;
-  1 kg un veya 9 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- Aldığı kadar su
- 1 çay kaşığı tuz
harcı için;
- 350-400 gr kıyma
- 1 baş soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı
haşlanmış nohut
- 1 adet limonun suyu
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı
biber salçası
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
- 1 yemek kaşığı kuru nane

Yazarın Tüm Yazıları