Şekerbura tarifi
Azerbaycan mutfağının özel günlerde (ve aslında her zaman) vazgeçilmezlerinden biri olan şekerbura, hem lezzeti hem de dış yüzeyindeki o incecik işlemeleriyle mutlaka tanışmanız gereken bir tatlı. Bir tür içi dolgulu kurabiye ya da tatlı poğaça diyebileceğimiz şekerbura için malzemeler ve yapılış aşamaları aşağıda. İşte tarifimiz…
Yapımı için malzemeler
- 500 gram un
- 1 su bardağı süt
- 180 gram tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- Yarım çay kaşığı tuz
İç harcı için:
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı kakule
Şekerbura tarifi Nasıl yapılır?
Tereyağını eritip soğuması için bir süre bekleyin.
Sütü biraz ılıştırıp yoğurma kabına alın.
İçine mayayı ekleyip birkaç dakika karıştırın ve mayanın canlanmasını sağlayın.
Erittiğiniz tereyağını mayalı süte ilave edip çırpıcıyla çırpmaya başlayın.
Yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edin.
Unu ve tuzu da ekleyin ve harmanlayın.
Toparlanmaya başlayan hamuru tezgahın üzerinde güzelce yoğurun.
Hamuru nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
Bu esnada cevizleri dövün ya da robottan geçirin.
Şekeri ve dövülmüş kakuleyi de cevize ilave edin.
Hamurdan parçalar koparıp küçük yuvarlaklar halinde açın ve ortasına hazırladığınız cevizli harçtan koyun.
D şeklinde kapatıp dış kenarını örgü gibi kapatın.
Varsa şekerbura cımbızı ile yoksa çatal ile üzerini şekillendirin.
Şekerburaları tepsiye dizip 180 derecede ısıttığınız fırına verin.
Üstü kızarmadan fırından alın, şekerburalar beyaz kalmalı.
Ilınmasını bekleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…