Haber: DHA Fotoğraflar: DHA, İHA ve AA
Dünyada yemeğin önde gelen isimleri Mardin'e hayran kaldı
Dünyanın en iyi şefleri ve gastronomi yazarları, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen ‘Gastroway’ etkinliği kapsamında Mardin’de bir araya geldi. Etkinlik için Mardin’e gelenler kentin tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret etti.
Antik kentteki kalıntılar ve bölgenin kültürü hakkında bilgi alan konuklar, hayran kaldıkları antik kentte bol bol fotoğraf çekti.
Gastroway projesinin organizatörü Gökmen Sözel, geçen yılki gastronomi etkinliğini Ege’de yaptıklarını bu yıl ise Mezopotamya’da yapmaya karar verdiklerini söyledi.
“Tam anlamıyla turizm gastronomisini onlara yaşatmak için buradayız. Amacımız sadece Mardin’in değil tüm bölgenin kalkınması, daha ileriye gitmesi. Amacımız turizm gastronomisini dünyaya tanıtmaktır.”
“Fransa’dan, İtalya’dan, Brezilya’dan da şeflerimiz ve gazetecilerimiz bugün aramızdalar. Burada öncelikle tarihten çok ciddi manada etkileniyorlar, gıda ürünlerinden etkileniyorlar, ayrıca bölgenin sıcak insanlarından etkileniyorlar.”
Almanya’da çalıştığını hatırlatan Nagaya, Japon mutfağında en çok patlıcanlı yemekleri sevdiğini ve geldiği Mardin’de de patlıcanlı kebabın tadından çok etkilendiğini belirterek geri döndüğünde yapacağı ilk yemeği patlıcanlı kebap olacağını ifade etti.
Türk aşçı ve restoranlarına çeşitlilik konusunda tavsiyelerde bulunan Gavagnin, “Markalaşmak ve dünyada söz sahibi olmak istiyorsanız çeşitliliğinizi ve sunumunuzu farklılaştırın. Bu şekilde kendinizi çok daha iyi tanıtırsınız. 10 yıl önce geldiğim bu bölge adeta çağ atlamış. Çok gelişmiş ve kendisini çok iyi bir şekilde dönüştürerek geliştirmiş” diye konuştu.