Çarşamba kıvratması tarifi
Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü bir tatlı olan Çarşamba kıvratması coğrafi işaret alarak tescillendi. Bununla birlikte lezzeti en çok merak edilen tatlılar arasında yerini alan Çarşamba kıvratmasının evde kolay tarifini sizler için hazırladık. İşte tarihi Samsun Çarşamba kıvratması tarifi ve evde kolay yapımı.
Yapımı için malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 adet yumurta
- 500 gram nişasta
- Yarım paket margarin
- 1 kg çekilmiş fındık
- 500 gram toz şeker
- 1 kg buğday unu
Çarşamba kıvratması tarifi Nasıl yapılır?
Buğday ununa, yoğurt, su, yumurta, sıvı yağ ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek kulak memesi kıvamına getirin.
Yumurta büyüklüğünde olacak şekilde bezeler yaparak bir tepsiye koyun ve dinlendirin.
Ardından yarım kilo şeker ile fındık içini birbirine karıştırın.
Dinlenen hamuru nişastasıyla birlikte oklava yardımıyla açın.
Açılan yufkanın üzerine fındık içi serperek oklava ile rulo haline getirin ve burma tatlısı şeklinde büzerek yağlanmış tepsiye dizin.
Son olarak yarım paket erimiş margarini tepsiye dizilen ruloların üzerine fırça ile sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…
Çarşamba Kıvratması Tarihi
Lezzet yelpazesi oldukça geniş olan Samsun, bu kez tescilli tatlısıyla ön plana çıkıyor. Samsun'un Çarşamba ilçesiyle özgü bir tatlı olan Çarşamba kıvratması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.
Geçmişi 1930'lu yıllara kadar dayanan Çarşamba kıvratması, Samsun sofralarının vazgeçilmezlerinden biri.
Görüntüsü burma tatlısına benzese de bu tatlıyı özel kılan şerbetsiz yapılıyor olması. Hamur işi olan Çarşamba kıvratması piştikten sonra üzerine tereyağı sürülerek servis ediliyor.