Kuşlar dönerken

BÜTÜN buruklukları bir kenara bırakıp, acıların üstüne çıkıp, hatta yeminleri bozup geri döndüler.

Geleceği yeni sözcüklerle tarif etmek için, çağrıya uyarak, bugün İstanbul’da bir araya geliyorlar.

"İstanbul’da buluşma-Bugün ve Yarın" konulu toplantı için dünyanın her tarafından 400 kadar Türkiye Rum’u İstanbul’da.

İstanbul sokaklarında Rum ve Ermeni çocuklarla oynamış, birlikte komşu bahçelerden erik aşırmış, patlıcan kızartması kokulu yaz gecelerinde ateş böceklerinin peşine birlikte düşmüş belki de son nesildenim.

Arkadaşlarım bir adres bile bırakmadan yok oldular, bahçeler sessizleşti, sokaklar üzüldü.

Şimdi bu buluşmayı sevinçle karşılıyorum. Bu sadece bir buluşma değil.

Zoğrafyon Lisesi öğrenci derneğinin attığı bir adımla yankı bulan ve çok geniş bir çevrenin de el verdiği bu toplantıda Türkiyeli Rumlar konusu bilimsel olarak tartışılacak.

***

ZOĞRAFYON
Rum Erkek Lisesi, bizim İtalyan Kız Ortaokulu’nun komşusudur. Ulusal bayramlarda Beyoğlu caddesinden Taksim Meydanı’na kortejler halinde birlikte yürüyüp, dönüşte yine kortejler halinde okul kırdığımız günlerden bile çok eski, İstanbul’un en eski Rum okullarından Zoğrafyon.

Mezunlar Derneği Başkanı Laki Vingas, toplantı fikrinin nasıl doğduğunu, nasıl geliştiğini anlatırken İstanbul valiliğinden ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan gördükleri desteği anlattı.

Türkiye’de bir şeyler değişiyor. Dışlayıcılık ve ayrımcılık artık prim görmüyor.

İşte İstanbul buluşması bu mesajı veriyor.

Bu zihniyetin yerleşip yaygınlaşmasında böyle girişimlerin yararı çok fazla. Yeni bir gelecek, yeni bir birliktelik arayışında olan bu girişimler sayesinde Türk-Yunan düşmanlığı üzerine kurulu olan siyasi retoriğin de müşterisi azalacak.

***

BİR
yerde azınlıksan, her yerde azınlıksın sözü ne kadar doğru. Azınlık psikolojisini kadın olarak biraz anladığımı zannediyorum. Ya ayakta kalabilmek için isteklerini, düşüncelerini, hayallerini içine atıp çoğunluğa, hakim bakış açısına uyacaksın ya da dışlanmayı göze alarak kendini ifade edeceksin.

İkincisini yapabilmek kolay değil. O yüzden ki azınlık hakları, bu hakların yasalarla tanınması, siyasette kendini ifade olanağı bulabilmesi en temel insan hakları arasında kabul görüyor.

Türkiye Rumlarıyla ilgili araştırmalar bugüne kadar aşırı milliyetçi kuruluşlar tarafından yapılırdı. "Unutturmamak", düşmanlıkları yaşatmak üzerine odaklanan çalışmalar, Türkiye’de de ama daha fazla Yunanistan’daki bazı dernekler arasında yaygın biçimde görülür.

Türkiye ve Yunanistan’dan ayrıca dünyanın önde gelen üniversitelerinden bilim adamlarını bir araya getiren İstanbul buluşması, bu açıdan önemli.

Umuyorum, sağlam bir tartışma ve derin düşünme ortamı için etkili bir adım olur.

Toplantının amblemi geri dönen kuşlar. Aslında bu sadece Türkiye’yi terk edenlerin geri dönüşü değil. Bu bizim, hepimizin değerlerimize sahip çıkma arzusuyla kendimize geri dönüşümüz.

İster burada, ister orada, nerede olursak olalım.
Yazarın Tüm Yazıları