Kürtlere ilham

IRAK Kürdistan Yurtsever Birliği Lideri Talabani, Türkiye'ye gelmeden önce eşi için vize almıştı. Bayan Talabani, eşinin resmi ziyaretinden sonra Türkiye'de tatilini geçirecekti.

O da ziyaretini erteledi mi bilmiyorum.

Ama keşke bu ziyaretin ertelenmesine neden olan süreç yaşanmasaydı.

Olaylar kontrol altında tutulabilse ve Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler normalleşebilseydi.

On yıldan beri hepimizin ihtiyacı olan güven ortamı bir türlü sağlanamadı. Bunun sorumluluğu Barzani ve Talabani yönetimleri kadar, on yıldan beri bölgede etkili olan Türkiye'ye de ait.

Bunu itiraf etmek zorundayız.

Çünkü teröre yataklık ettiği kadar kaçakçılık ve karanlık işlere de olanak sağlayan bu coğrafyada istikrar ve güvenliğin nasıl sağlanabileceği konusunda artık daha net ve kararlı düşünmek zorundayız.

Öncelik ne olmalı derseniz. Yanıtım ‘‘şeffaflık’’tır.

Şeffaflık olmadıkça, neler döndüğünü hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Sivil toplumun iradesi politikalara yansımayacak ve Susurluk ilişkilerini bile afiyetle hazmeden bezgin vatandaşlık bilinci silkelenip direksiyona geçemeyecek.

Biz vatandaşlar da ayrıntılarına hiçbir zaman sahip olamayacağımız olayların ardından bir o yana bir bu yana yuvarlanacak, sonunda bölgeye ilgimizi tamamen kaybedeceğiz.

İşte en büyük tehlike de bu. Arkasında halkın desteği olmayan hiçbir politika ister iç, ister dış ister devlet politikası olsun hayata geçirilemez. Geçirilse de kalıcı olamaz.

* * *

TALABANİ, Cuma günü Financial Times Gazetesi'nde yayınlanan söyleşisinde demokratik Irak'ın Türkiye ve İran'daki Kürtlere ‘‘ilham’’ vereceğini söylüyor.

‘‘Olaylar Türkiye ve İran'daki Kürtleri nasıl etkileyecek?’’ sorusuna Talabani, ‘‘İlham alacaklar. Kürt halkının buradaki başarısı onlara da kendi haklarını arama cesareti verecek.’’

Türkiye'nin de endişesi bu. Ya Demokratik Irak'taki Kürtlerin sahip oldukları haklar örnek teşkil ederse? Ya bu istek ayrılıkçılığa yol açarsa?

O zaman bu ihtimalleri ortadan kaldırmak gerekmez mi? Irak'ın ilham olmaktan çıkmasının bir tek yolu var.

Türkiye'nin bölgedeki Kürtlere ilham olması.

Başka türlü olamaz.

Bölgede işkence devam ettikçe, keyfilik devam ettikçe, terör ve şiddet tecrit edilemedikçe Şırnak Uludere ilçesine bağlı Ortaköy halkını Kuzey Irak'a kaçırtan korku devam ettikçe Irak ilham kaynağı olur. İsteseniz de istemeseniz de.

* * *

SÜLEYMANİYE'de, Amerikan askerlerinin Türk askeri temsilcilik binasını basarak içeridekileri El Kaide teröristi gibi karga tulumba götürmeleriyle açılan yarayı kapatmak için taraflar arasında Kuzey Irak'ta eşgüdüm kararı alındı. Bu çok önemli gelişmenin iki yönü var. Türkiye, bundan sonra kendi başına buyruk orada var olamayacak. Ama aynı zamanda Türk varlığı bölgede ABD ile eşgüdüm içinde devam edecek.

Gelişmeleri izliyoruz. Ama meseleyi çözmek için gösterilen hassasiyet Türk kamuoyunun eksiksiz bilgilendirilmesini de gerektirir.

Kuzey Irak'ta neler olup bittiğini kamuoyu olarak bilmeliyiz.

Blair ve Bush, Irak'ta çok kritik bir dönemden geçerken bir yandan da doğru olmayan gerekçeler ileri sürerek Irak'a savaş açmakla ağır biçimde suçlanıyorlar. Soruşturmalar başladı bile. Kimse ‘‘terörizme karşı savaştayız. Ulusal çıkarlarımıza ters düşer. Bunlar açıklanmasın’’ demiyor. İşte şeffaflık. Demokrasinin güvencesi.

İşte şeffaflık bu. Demokratik yönetimin tek kriteri.
Yazarın Tüm Yazıları