Kürt sorununa yap-işlet-devret

ÇOK teknik. Ekonomik kavramlarla dolu bir tasarı. Oysa, arkasında siyasal bir amaç, Güneydoğu’ya yatırım hedefi var.

Terörle mücadelede belli bir eşik aşılmış gibi. Fiziki ve psikolojik üstünlük var. Tamam, dağa çıkmayı önlemek, dağdan inişi kolaylaştırmak için şimdi ne yapılacak?

Bu soru akla önce hukuki önlemleri getiriyor. Bunun dışında ekonomik girişim var. Yap-işlet-devret (YİD) modeli üzerinden yeni bir makyaj.

TAKSİTLE ÖZEL SEKTÖR

AKP’nin hazırladığı tasarı YİD modelini genişletiyor.

YİD ile yapılacak yatırımlara trafiği yoğun karayolları, sınır kapıları, limanlar ve gar kompleksi dahil ediliyor. Ancak, önemli bir değişiklik var.

Yap, yine özel sektöre ait. Yani, yatırımı özel sektör yapacak. Ama, bu para özel sektöre taksitlerle devlet tarafından ödenecek.

Neden? Devletin teknik birimlerinden ve bir hükümet üyesinden aldığım bilgi şu:

Güneydoğu’ya yatırım çekmek.

Terör nedeniyle, özel sektör Güneydoğu’da yatırıma isteksiz. Oysa, öncelikle dağa çıkışı önlemek gerek. Bunu önlemenin temel araçlarından biri, işsizliğin giderilmesi, ekonomik hayatın canlanması. Onun için, yatırım.

HAMZAÇEBİ’NİN İTİRAZI

CHP Trabzon milletvekili Akif Hamzaçebi teknik açıdan itiraz ediyor. Karşıoy yazısında:

"Devletin yapmak zorunda olduğu bir kısım yatırımların özel sektöre yaptırılması, bedelinin bütçeden taksitle ödenmesi, bir tür borçlanmadır. Bu uygulama kamu borçlarının, olduğunun altında görünmesine yol açacaktır. Bunun anlamı kamu yatırım harcamalarının bütçe dışına çıkartılmasıdır."

Hamzaçebi
teknik olarak haklı. Yeni YİD modeli harcama disiplinine ve bütçe saydamlığına uzak. Buna karşılık hükümet, "özel sektörü Güneydoğu’ya çekmek için başka çare yok" diyor.

Yeni YİD ile, yatırımı özel sektör yapıyor gibi görünüyor, oysa aslında devlet yapıyor. Çünkü, parayı taksitlerle ödeyen devlet.

Neden böyle dolambaçlı bir yol? Neden doğrudan devlet yapmıyor?

Çünkü devletin parası yok. Çünkü, Güneydoğu’da bekleyecek zamanı yok. Ayrıca karayolu, gar, liman derken, özel sektörü başka alanlarda özendirmek istiyor.

Güneydoğu için bugüne kadar 17 ya da 18 ekonomik paket açılıyor. Yeni YİD modeli bu arayışın sonuncusu. Umarım, bu kez başarılı olur.

Süper salı kader günü

AMERİKAN başkan adaylığı yarışında önseçimlerde, Demokrat adaylardan Hillary Clinton ile siyahi aday Barack Obama arasındaki çekişme çok ilgi çekiyor. Çünkü, büyük olasılıkla, yeni başkan bu kez Demokratlardan.

Ön seçimlerde Iowa’da Obama, New Hampshire’da Clinton önde. İkisi de, belirleyici değil. Belirleyici olan süper salı. Eyaletlerin birbirini etkilemesini önlemek için, 20-22 eyalette seçim aynı günde, bir salı günü yapılıyor. Buna süper salı deniyor. Bu yıl 5 Şubat’ta. New York, Illinois, California, Teksas, Miami gibi büyük eyaletler dahil buna.

Başkan adayını süper salıdan çıkacak sonuç belirleyecek.
Yazarın Tüm Yazıları